Griu
Cereale. Sursa foto: expresul.md

Cotaţia la grâu, care este într-o continuă creştere de la începutul războiului din Ucraina, a atins la deschiderea pieţelor europene un nou maxim istoric de 435 de euro pe tonă, după ce India a anunţat că a introdus un embargo cu privire la exporturile de cereale.

„Am înregistrat un record la deschidere pentru grâul din nou recoltă. Este cea mai ridicată valoare pentru toate contractele de pe Euronext, ca reacţie la anunţul venit din India”, a declarat Gautier Le Molgat, analist la firma de consultanţă Agritel.

Recordul cotaţiei la grâu datează din13 mai

La Bursa de la Chicago cotaţiile futures au crescut cu 5,9%, până la 12,475 dolari per bushel. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. De la începutul anului şi până în prezent, preţul grâului a crescut cu aproape 60%. Acest lucru a majorat costurile pentru o gamă largă de produse de la pâine şi până la tăiţei.

Precedentul record european datează din 13 mai, când cotaţia la grâu a urcat până la 422 de euro pe tonă, după publicarea noilor prognoze ale autorităţilor americane cu privire la producţia mondială. Potrivit acelor previziuni,  în sezonul 2022-2023 producţia de grâu a Ucrainei va fi cu o treime mai mică decât se preconiza anterior.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Grupul G7 al naţiunilor industrializate caută urgent rute alternative pentru exportul de cereale ucrainene, deoarece războiul Rusiei împotriva vecinului său vestic a crescut riscul unei „crize globale a foamei”. Miniştrii de externe din G7 au promis să consolideze izolarea economică şi politică a Rusiei, să continue să furnizeze arme Ucrainei şi să abordeze ceea ce ministrul german de externe a descris drept un „război al cerealelor” purtat de Moscova. Diplomaţi de rang înalt din Marea Britanie, Canada, Germania, Franţa, Italia, Japonia, Statele Unite şi Uniunea Europeană s-au angajat să continue asistenţa militară şi de apărare „atât timp cât va fi necesar”.

Ministrul german de Externe: Rusia a transformat intenționat războiul din Ucraina într-un „război al cerealelor”xterne

Articolul precedentMinistrul Culturii și resetarea completă a concursului muzical Eurovision
Articolul următorAvocatul Poporului, incursiune la Primăria Brașov, după o sesizare