Prim-ministrul României Nicolae Ciucă a declarat, marți, la întâlnirea de la Palatul Victoria cu Eric Faillnet, că obiectivul principal al Executivului este obținerea independenței de aprovizionare față de gazul rusesc.

Acesta a amintit că Guvernul încurajează investițiile în sectorul energetic, iar România se numără printre statele europene care pot să își gestioneze „în bună măsură cantitatea de gaze naturale pentru consumul intern.”

Noua lege offshore, pe care am iniţiat-o la nivelul Coaliţiei de guvernare şi care va fi adoptată curând, creează un cadru predictibil şi stabil investitorilor. Oferind un echilibru între interesele statului şi cele ale mediului privat, România are oportunitatea de a deveni chiar exportator în regiune, după dezvoltarea exploatărilor de gaze la Marea Neagră”, a declarat Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Legea offshore a primit raport favorabil în comisiile reunite din Camera Deputaţilor

Totodată, reprezentanții companiei Black Sea Oil&Gas au declarat că în cursul unii iunie va demara proiectul de la Midia, după ce vor fi efectuate ultimele teste, având o capacitate de livrare de un miliard de metri cubi anual.

Reamintim că astăzi, 17 mai, legea offshore a primit raport favorabil comisiile reunite de industrii şi buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi urmează să intre la vot final, în plen.

USR a propus, ca amendament, ca banii din profitul extracției de gaze din Marea Neagră să meargă spre Pilonul II de pensii.

Legea offshore a primit, marţi, raport favorabil în comisiile reunite de industrii şi buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi urmează să intre la vot final, în plen. USR şi AUR şi-au susţinut amendamentele, însă acestea nu au fost votate de deputaţi. USR a propus ca banii din profitul extracţiei de gaze din Marea Neagră să meargă spre Pilonul II de pensii. Virgil Popescu a declarat că amendamentul propus nu poate fi susținut deoarece nu toți românii contribuie la Pilonul II de pensii.

„Tot un fond facem şi noi, dar pentru dezvoltarea reţelelor de gaz şi a proiectelor care să utilizeze gazul, şi vorbim de bani care intră la buget încă din acest an, nu vorbim de bani potenţiali, viitor. Eu cred că este mult mai bun decât ceea ce propuneţi dumneavoastră, iar taxele şi impozitele se duc către bugetul de stat, nu putem să le direcţionăm direct către companii care administrează privat sau public anumite fonduri”, a afirmat ministrul Energiei.

Citește și articolul: Ministrul Energiei nu mai are răbdare: vrea exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai repede

Articolul precedentSute de mii de puieţi sunt plantaţi în Munţii Făgăraş pentru refacerea zonei defrișate
Articolul următorIncendiul încă activ din New Mexico este considerat cel mai mare din istoria acestui stat
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.