Sursa foto: Wikipedia/Comuna Gavojdia, Timiș
Sursa foto: Wikipedia/Comuna Gavojdia, Timiș

Peste 400 de monede de argint au fost descoperite în Timiș, cu ajutorul unui detector de metale.

Conform analizei efectuate, acestea datează din secolul al XVI-lea.

Potrivit unui anunț făcut de publicația Tion și citat de G4 Media, un tezaur impresionant a fost scos la lumină în județul Timiș, în comuna Găvojdia.

Cele 400 de monede de argint au fost descoperite pe un câmp, cu detectorul de metale

Acestea datează din secolul al XVI-lea, fiind regăsite „monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia”, precizează sursa citată.

Tezaurul monetar medieval târziu de la Găvojdia reprezintă o descoperire deosebită. El este compus din 429 de piese de argint: denari ungurești și groși polonezi, fiind vorba deci de monede de schimb. Pe baza primelor observații, el datează în secolul al XVI-lea, fiind regăsite monede bătute începând cu primele decenii ale secolului până la finalul acestuia”, a explicat Zsuzsanna Kopeczny, muzeograf la Muzeul Național al Banatului.

Toate piesele vor fi curățate, în vederea stabilirii valorii lor

De asemenea, muzeograful a ținut să precizeze că stabilirea exactă a tipurilor monetare, a valorii acestora în timpul circulației lor, precum și a momentului îngropării tezaurului va fi posibilă doar după curățarea pieselor de către restauratori și în urma consultării cu un expert în numismatică.

În orice caz, acesta se leagă de luptele antiotomane și de cucerirea otomană a regiunii și este posibil ca tezaurul să fi fost îngropat în perioada războiului de 15 ani, la o distanță nu prea mare de cetatea Jdioara”, a mai adăugat muzeograful la Muzeul Național al Banatului.

Articolul precedentNicolae Ciucă, anunț despre stadiul îndeplinirii Planului Naţional de Redresare şi al României
Articolul următorArcul de Triumf este deschis vizitatorilor pe toată perioada verii
Jurnalist full-time / Pesimist part-time