Secretarul de stat în Ministerul Justiției, Mihai Pașca, a anunțat că proiectul privind protejarea victimelor infracțiunilor a intrat în linie dreaptă, acesta fiind sprijinit de fonduri norvegiene.
Pașca a anunțat că vor fi amenajatate un număr de 35 de camere de audiere pentru pentru minorii care au fost victimele unor abuzuri.
„(…) este extrem de important ca, odată ce s-a produs o asemenea traumă, minorul să nu ajungă să fie supus, din nou şi repetat, retrăirii acelor evenimente abominabile (…). Considerăm că acest pas este extrem de important pentru gestionarea în mod civilizat şi eficient a acestor cauze şi investiţia, prin intermediul acestui program, este în jur de 2 milioane de euro. Proiectul este la început, dar se fac paşi hotărâţi în această direcţie”, a precizat Paşca, potrivit Agerpres.
Minorul va primi sprijin din partea unui psiholog, iar audierile înregistrate audio-video
De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Justiției a mai precizat că audierea se va desfășura „după o anumită procedură” care să țină separate părțile implicate. Pașca a amintit că și Consiliul Superior al Magistraturii desfăşoară un proiect, „în parte” oarecum similar, şi urmează să fie amenajate 25 de astfel de camere de audiere.
„Ce am făcut noi, la nivelul Ministerului Justiției, odată ce am asigurat această finanţare, a fost şi prin intermediul Grupului de lucru înfiinţat la MJ şi pe care eu îl conduc, care are ca obiect această tematică a victimelor infracţiunilor săvârşite cu violenţă”, a spus secretarul de stat Mihai Pașca.
Potrivit acestuia, obiectivul principal este ca în final să nu mai existe niciun județ fără o astfel de cameră de audiere, fiind asigurate toate condițiile necesare pentru o abordare civilizată și eficientă și cu minima revictimizare a minorului.
Totodată, Pașca a vorbit și despre problema unor teste de virginitate care se practicau în cadrul serviciilor de medicină-legală de la nivelul fiecărui judeţ.
„Erau chiar prevăzute în nomenclatorul serviciilor care erau oferite de serviciile de medicină legală şi am ajuns a formula o recomandare, la sugestia acestui grup de lucru, să se renunţe la această practică şi la acest serviciu oferit de către medicii legişti din întreaga ţară, în condiţiile în care după toate standardele „Salvaţi Copiii” este considerat o formă de abuz, în ultimă instanţă”, a concluzionat secretarul de stat în Ministerul Justiției.
Citește și articolul: Doi soți din Brașov au fost arestați după ce și-au agresat sexual copilul timp de doi ani