Agent Green a publicat un raport care eveidențiază tăierile ilegale de păduri din ariile protejate Natura 2000.
De asemenea, într-un text publicat pe contul de Facebook, membrii organizației au acuzat afirmațiile făcute de Tanczos Barna.
Acesta a precizat că, de când este ministru, nu mai există tăieri ilegale.
Agent Green: ”Tăierile ilegale de păduri din ariile protejate Natura 2000 din România s-au întețit, în ciuda riscului iminent de a ajunge la Curtea Europeană de Justiție”
”Lăsând la o parte amputarea SUMAL și secretizarea datelor despre tăierile ilegale din IFN, am publicat recent acest raport care arată masacrul din ariile protejate Natura 2000 desfășurat pe mandatul de ministru al lui Tanczos Barna și al predecesorului său”, au scris membrii Agent Green, pe contul de socializare.
Conform raportului, cele mai recente informații arată că distrugerea ultimelor păduri primare și seculare de mari dimensiuni ale Europei din România, continuă nestingherită.
Datele prezentate arată că, în realitate, tăierile ilegale s-au intensificat, în ultimii doi ani, în unele dintre cele mai vechi și prețioase păduri ale Europei din România, în ciuda acțiunilor legale întreprinse de Comisia Europeană împotriva statului român pentru a le combate, sa mai arată în comunicat.
Raportul lansat de ONG-urile Agent Green, ClientEarth și EuroNatur evidențiază evidențiază că că zonele cele mai afectate de aceste activități ilegale sunt cele mai valoroase păduri din Munții Făgăraș.
Gabriel Păun, președintele Agent Green: ”Investigațiile noastre din teren susținute de analize ale datelor arată, că în numeroase păduri native, tăierile au crescut masiv comparativ cu perioada premergătoare acțiunilor UE. Am depus dovezile la Comisa Europeană și ne așteptăm la o evoluție mai serioasă a acestui infringement în sensul sancționării lipsei de acțiune a statului român”
Numărul autorizațiilor de exploatare forestieră din aceste zone au crescut drastic în perioada 2020-2021, ceea ce a dus la o deteriorarea semnificativă a ecosistemelor forestiere cu valoare ridicată de conservare.
În urma unei serii de plângeri depuse de organizațiile de mediu, Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva statului român, în februarie 2020.