Fostul ministrul al Sănătății, Nelu Tătaru a precizat, la Digi24, că platforma CoronaForms dă cu exactitate numărul de decese din cauza Covid, acesta demontând astfel acuzația unui alt fost ministru, Vlad Voiculescu.

„Cred că la supărare putem spune multe. Ce pot să spun… că acele raportări – CoronaForms – reprezintă efortul mai multor categorii din servicul medical – INSP, spitale, DSP, serviciu de comunicare din fiecare unitate medicală în parte. Toți au contribuit la acel raport, în CoronaForms, platforma pe care am introdu-o anul trecut, prin octombrie. Sunt puși nominal, fiecare decedat cu cod numeric personal, cu nume, cu boala pe care a avut-o sau cu comorbiditatea pe care a avut-o, care a dus la deces. Evaluarea DSP-ului este cea care pune de final numărul deceselor și la fiecare pacient cauza decesului”, a spus Tătaru.

Fostul ministru crede că dacă cineva se ia doar după o raportare statistică, de exemplu că într-un județ au fost un număr de decese, este cea mai mare greșeală. „CoronaForms rămâne platforma care dă cu exactitate numărul de cazuri și cauza decesului”, a mai declarat fostul ministru al Sănătății.

STS, întărește spusele lui Tătaru

Conform Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), cele două aplicații informatice – CoronaForms și Alerte MS – au fost dezvoltate și puse la dispoziția autorităților medicale de către STS la cererea și pe baza cerințelor operaționale formulate de acestea.

CoronaForms centralizează cu acuratețe maximă evidența testelor, a persoanele confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 și a deceselor survenite în urma Covid. Potrivit unui comunicat al STS, citat de Digi24, fiecare deces înregistrat în aplicație primește un ID unic, iar ulterior datele nu mai pot fi modificate.

„STS nu introduce, nu gestionează și nu centralizează aceste date. Datele sunt proprietatea exclusivă a beneficiarului aplicațiilor – Ministerul Sănătății (MS). Accesul instituțiilor publice în aplicația Corona Forms se realizează potrivit Ordinului MS nr. 1.829/2020 pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare. Utilizatorii pot accesa datele din cadrul platformei pe bază de roluri și drepturi de acces acordate de către beneficiarul sistemului informatic – MS”, se arată în comunicatul STS.

PSD, după declarațiile lui Vlad Voiculescu: „Am avut dreptate când am susținut că datele privind pandemia au fost măsluite”

Articolul precedentOrban avertizează: demisia înainte de critici la adresa premierului
Articolul următor„Școala online a fost un compromis obligat impus”