Într-o postare pe pagina sa de Facebook, liderul PMP Eugen Tomac a precizat că ofensiva globală pentru promovarea mesajelor de la Kremlin a început după anexarea Peninsulei Crimeea prin Russia Today (RT), Sputnik și alte instrumente media.
Acesta a precizat că bugetele agențiilor media au crescut considerabil de la un an la altul.
„În 2015, bugetul Russia Today și Sputnik a fost echivalentul a 220 milioane de dolari, iar ȋn 2016, de peste 300 milioane de dolari. Pentru 2017 și 2018 nu există date clare despre sumele alocate, dar această mașină de dezinformare şi propagandă a continuat să se extindă agresiv ȋn Europa, America și alte zone ale lumii. In 2019, bugetul a crescut chiar la 440 milioane de dolari”, a scris președintele PMP.
Propaganda rusească, anulată de un jurnalist
Totodată, anul trecut, bugetul alocat mass-media de stat rusești a fost de peste 1 miliard de dolari, cu 40% mai mare decât cel alocat în 2020. Tomac e de părere că investiția „disperată a lui Putin” în media controlată de Kremlin a fost anulată de gestul jurnalistei Marina Ovsiannikova de la „Pervâi canal”.
„Practic, un jurnalist curajos a făcut un gest eroic împotriva dezinformării şi propagandei instituționalizate de stat asumându-și un risc uriaș”, a mai spus Eugen Tomac.
De asemenea, liderul PMP a mai spus că jurnalista a adus în fața lumii ceea ce toți știau și anume că Moscova răspândea informații false sau deformate, iar cetățenii ruși sunt „ținuți în captivitate” de regimul lui Putin, ce se menține doar prin forță și teroare.
„Investiția de miliarde a lui Putin a fost anulată printr-un singur gest, cu un mesaj foarte clar: aici se dezinformează, opriți războiul!”, a concluzionat Eugen Tomac.
Reamintim că Marina Ovsianikova a apărut în direct la o emisiune de știri ale televiziunii de stat Channel One, scandând „Opriți războiul.” Aceasta a fost arestată imediat după gestul făcut și judecată. Jurnalist a a primit o amendă de 30.000 de ruble, echivalentul a 200 de lire sterline.