Datele oficiale plasează România e pe ultimele locuri în Europa când vine vorba de salariul mediu câștigat, dar fruntașă la prețuri. Spaniolii, italienii sau nemții plătesc mai puțin pe alimente, haine sau detergenți, de pildă, în vreme ce românii trebuie să bage adânc mâna în buzunare la casele de marcat!

I-am cumpărat mamei mele detergent în România și nu dau numele la marcă. Aici, costă 4,95 euro. În România, am dat aproximativ 6 euro pe el!

E realitatea din Spania, țară în care salariul mediu este de 1500 de euro. Și alimentele sunt mai ieftine ca la noi, ne spune o tânără stabilită de 17 ani acolo.

„O pungă de zahăr de 5 kg aici costă aproximativ 1 euro și 50 de cenți. În România, dacă vrei să iei de 5 kg, nu găsești fără 4 sau chiar 5 euro!

Asta în condițiile în care România are un salariu mediu de doar 700 de euro. Iar diferențele halucinante merg mai departe.

Prețuri ce rivalizează cu Occidentul

De pildă, roșiile, care la noi se vând acum cu 10 sau chiar 15 lei kilogramul, în Spania pot fi cumpărate cu doar un euro, adică 5 lei, la jumătate de preț.

În România, făina se vinde cu 3 sau 4 lei
În Spania, prețul la făină e de 2,10 lei pe kilogram

Iar făina o procurăm cu 3 sau 4 lei kilogramul, în timp ce în Spania, una de calitate superioară costă 43 de cenți, adică puțin peste 2 lei.

Prețul uleiului în România
În Spania, uleiul costă 5,80 lei

E ceva crunt. Dacă mergi în supermarket, fără 300-400 de lei nu faci cumpărăturile de bază. Doar strictul necesar, nu mai vorbim de mofturi!

NE SPUNE UN CLIENT

De câte ori vin, observ că se mai adaugă la preț. Ba câțiva bani, ba un leu, așa că ne chinuim, ce să facem

SE PLÂNGE ALT CUMPĂRĂTOR

Paradoxul e întâlnit și la nemți. În Germania, 1 kg de făină costă 40 de cenți și 1 kg de zahăr – 80 de cenți, potrivit unei românce care locuiește acolo și care astăzi și-a făcut provizii!

E și motivul pentru care am plecat din România. Acolo, muream de foame cu salariul pe care îl câștigam. Ca să vă faceți o părere, lucram pe 3000 de lei, iar aici câștig și 2000 de euro pe lună.

La salarii, suntem codași

Potrivit ultimelor date EUROSTAT, cu 700 de euro, românii sunt aproape la coada clasamentului atunci când vine vorba despre venitul mediu. Doar bulgarii câștigă mai puțin decât noi, 442 de euro.

Fruntași la încasări sunt danezii, care au salariul mediu de 4000 de euro, urmând în top Luxemburg, Suedia și Belgia, unde venitul mediu depășește lejer 3000 de euro.

VIACiprian Mocan
Articolul precedentSuciu îi acuză pe liberali că „se pozează cu obiectivele finanțate de PSD”
Articolul următorOrban: „Respect drepturile fiecărui cetățean, inclusiv dreptul de a avea orice orientare dorește”