Claudiu Năsui, ministrul USR PLUS al Economiei, a vorbit ieri în Parlament la dezbaterea moțiunii depuse de PSD împotriva sa inclusiv despre înființarea unui registru public al lucrătorilor fostei Securități și al rudelor acestora care dețin funcții publice. Aceasta în condițiile în care lui Năsui i se reproșa în moțiune inclusiv că are o strânsă legătură „cu foști lucrători ai Securității comuniste”.
Moțiunea nu a trecut, însă aspectele semnalate de PSD rămân, în condițiile în care social democrații au atras atenția că „influența fiului Năsui, ajuns ministru, asigură perpetuarea afacerilor tulburi începute în anii 90, de tatăl și unchiul ministrului – afaceri anchetate penal la vremea respectivă în celebrul Dosar Motorola, închis după o lungă mușamalizare care a ținut până la… prescrierea faptelor penale!… În realitate, cel care ne promite reformarea se dovedește a fi un descendent direct dintr-o încrengătură de relații care își au rădăcinile în fosta Securitate Comunistă! Deși a negat cu vehemență orice legătură a familiei sale cu Securitatea, ministrul Năsui a omis de fiecare dată să explice prezența în firmele familiei sale a unor lucrători cu grade din fosta Securitate”.
Năsui a parat aceste acuzații și a plusat, arătând că a depus un proiect de lege pentru realizarea și publicarea unui registru al tuturor securiștilor de la momentul decembrie 1989.
„Haideți să vedem cine sunt fiii și fiicele Securității din politică. Haideți să vedem cine este ipocrit și cine votează această lege! Haideți să transparentizăm viața politică din România, să vedem cine sunt securiștii, care sunt rămășițele Securității din România, ce au făcut rudele lor”, a spus Claudiu Năsui.
Ieri, ministrul Economiei a explicat că tatăl său a fost condamnat de Tribunalul Militar București în aprilie 1987 la șapte de închisoare, confiscarea averii și interzicerea drepturilor, în timp ce bunica sa a fost închisă la Sighet, iar străbunicul său a fost încarcerat la Fortul 13.
„Să știți că familia mea avea oricini sociale nesănătoase pentru că o bunică de a mea a fost închisă la Sighet și are numele scris acolo. Singura ei vină este că ajutat rezistența cu mâncare, cu adăpost. Am mai avut un străbunic care a făcut și el pușcărie la Fortul 13 Jilava”, a spus Năsui.