250 de milioane de dolari se vor pierde în urma blocării proiectului de către Nicușor Dan a Cartierului Justiției, proiect care ar urma să utilizeze construcțiile abandonate după 89 din centrul Bucureștiului.

Anunțul a fost făcut de Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Nicușor Dan a reușit să blocheze și „Cartierul Justiției”! Toate eforturile depuse în ultimii ani de specialiștii din Ministerul Justiției, Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București sunt la un pas de a fi fost în zadar. 250 de milioane de dolari se vor pierde și în loc să avem un complex modern în centrul Bucureștiul rămânem tot cu o groapă insalubră. Nu cred că este vreun bucureștean care să nu cunoască zona Esplanada de pe Bulevardul Unirii, lângă Biblioteca Națională, peste drum de Tribunalul de la „Junior”. Construcția a fost abandonată după ’89 și a devenit o groapă de gunoi în mijlocul orașului. Guvernul a aprobat prelungirea perioadei în care poate fi atras avansul de 2,5 milioane de dolari. Banii au fost promiși de către Banca Mondială, prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, încă din anul 2019 pentru ca Ministerul Justiției să poată începe lucrările. Cu acești bani trebuie plătite studiile geotehnice, exproprierile, planificat și proiectat managementul proiectului.”, a scris Gabriela Firea.



250 de milioane de euro în pericol de a fi pierduți

„Visul s-a transformat în coșmar dintr-un motiv simplu: Nicușor Dan s-a încăpățânat să suspende Planurile Urbanistice Zonale de sector. Banii nu au putut fi atrași până la sfârșitul anului 2021 pentru că toate documentele pe care Ministerul Justiției le-a obținut până la suspendarea PUZ Sector 3 nu au mai fost valabile. Proiectul de 250 de milioane de euro nu mai are reglementare urbanistică, iar certificatul de urbanism emis la sfârșitul lunii septembrie 2021 obligă Ministerul Justiției să obțină un nou Plan Urbanistic de Detaliu pentru Cartierul Justiției. Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, a reușit să obțină încă un an pentru atragerea avansului.

Gabriela Firea a fost desemnată de premierul Nicolae Ciucă pentru a debloca proiectul Cartierului Justiției și consideră că o asemenea sumă nu poate fi pierdută din cauza primarului Nicușor Dan.

„De săptămâna trecută, s-a decis constituirea unui comitet interministerial care să deblocheze proiectul Cartierul Justiției. Premierul Nicolae Ciucă m-a desemnat să coordonez acest comitet, în calitate de fost primar general al Capitalei. Nici o bancă din lume nu va ține sute de milioane de euro blocate cu anii.

România și Bucureștiul nu trebuie să rateze această șansă de dezvoltare doar pentru mofturile unui personaj care ocupă vremelnic scaunul de primar.”, a mai anunțat ministrul.



Articolul precedentComisia juridică a Camerei Deputaţilor dezbate proiectul privind desfiinţarea SIIJ
Articolul următorBilet unic în București pentru metrou, autobuz și tramvai
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...