Sursă foto: www.digi24.ro
Sursă foto: www.digi24.ro

Recunosc, mai mult din partea lui Ghinea.

O fi fost nervos. O fi văzut că limbajul ”de cartier prinde”. O fi încercat să tragă un semnal de alarmă. Nu știu.

Cert este că, la fel ca-ntodeauna, militez pentru un limbaj decent. Indiferent de apartenența politică sau de gravitatea situației semnalate.

Rafila dă informații trunchiate, Ghinea se supără și-atacă. Mă rog, încearcă să explice de ce nu are Rafila dreptate. Dar explicațiile nu se dau în stilul ăsta. Nu când ai încercat, în ultimii ani, să construiești o imagine altfel a USR-ului. Nu când, ani la rând, tot ce a fost comunicare din partea lor a păstrat un minimum de bun-simț.

Ce zice Ghinea?

Zice că da, sunt 30 de milioane de euro, din PNRR, destinați finanțării agenției care se va ocupa de construirea de spitale (ANDIS). Banii acești sunt împărțiți în 5 milioane pentru funcționarea sa (salarii, dotări) până în 2026 și 25 de milioane pentru tot ce înseamnă asistență tehnică la construcția de spitale.

Ceea ce e cu totul altceva decât ce a afirmat Rafila.

În plus, acesta din urmă ”a uitat” să precizeze că banii pentru construirea, efectivă, de spitale, sunt 1.7 miliarde de euro. Despre acest subiect, nici ”pâs” n-a zis.

Nici vorbă de ”consultanță” de 25 milioane la investiții de 5 milioane. Ci investiții de 1,7 miliarde în spitale și 30 de milioane pentru tot aparatul care le face, pe 5 ani.”, explică Ghinea.

Până aici, totul ok. Dacă postarea, în sine, n-ar fi presărată de – hai să-i spunem – limbaj neonorant. Și de o exprimare cel puțin neelegantă.

Nu, nu putem spune că doar așa știu să vorbească politicienii. Pentru că, în momentul în care îți pui costum și cravată, și ai pretenția să fii respectat, te menții la nivelul costumului ăluia. Sau, poate, sunt eu idealistă.

Replica lui Rafila?

Bineînțeles, niciun cuvânt despre explicațiile lui Ghinea. Nimic despre spitale, nimic despre posibilitatea de a pierde cei 1.7 miliarde de euro pentru construcția de spitale. Nimic despre investiții. Nici despre când/cum/dacă se va realiza ceva.

Replica lui Rafila a fost strict legată de limbajul folosit de Ghinea.

Am fost surprins în ceea ce îl privește pe domnul Ghinea, limbajul a lăsat de dorit, m-am și gândit la cei 7 ani de acasă, dar cred că am făcut eu un exercițiu prea intens de gândire în ceea ce îl privește pe domnul Ghinea”, spune Rafila.

Pentru că da, exact ăla era răspunsul pe care-l așteptam. O replică acidă, dar mai elegantă, la niște acuze grave, într-o formă care lasă de dorit.

Mă uit, din ce în ce mai des, la clasa politică. Ori nu fac nimic, dar aruncă cu acuze. Ori fac scandal, degeaba. Ori mai mișcă, pe alocuri, dar nu știu să pună în cuvinte. Asta însemnând că ori tac, ori o dau în extrema cealaltă.

Și nu pot să nu mă întreb: e atât de greu să avem o clasă politică elegantă și eficientă? E vina lor sau vina noastră, că-i încurajăm, aplaudându-i, de pe margine, când se iau la harță?

Articolul precedentUn europarlamentar bulgar a făcut salutul nazist în Parlamentul European
Articolul următorGrindeanu, despre performanțele lui Drulă în Ministerul Transporturilor: „Ai jucat zero pe toată linia”
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.