În anumite perioade din an, Iaşi este cel mai poluat oraş din România.
Valorile noxelor în zona Bucium, de exemplu, sunt mai mari decât cele din India.
Autorităţile caută soluţii pentru combaterea poluării: este motivul pentru care fondatorul Asociaţiei “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, Dan Tudor, a conceput un plan prin care o pădure ar creşte trei metri pe an, de-a lungul malurilor râului care traversează oraşul, scrie Adevărul.
Plan anti-poluare: Pădure de 20 de hectare, în centrul oraşului Iaşi
“Iaşiul este, în anumite perioade, cel mai poluat oraş din România, momente când valorile noxelor în zona Bucium sunt mai mari decât cele din India. Râul Bahlui traversează Iaşul pe o lungime de 11 km. De o parte şi de alta are maluri pline cu iarbă uscată. Fiecare mal are undeva între 8-10 metri lungime. Dacă facem o socoteală scurtă, avem o suprafaţă totală a malurilor, pe toată întinderea urbană, de aproximativ 20 de hectare. Toată această zonă poate fi plantată cu copaci – de preferat pawlonia, care are un ritm de creştere fabulos, de trei metri pe an, şi o frunză foarte mare, perfectă pentru a absorbi poluarea. Se obţine, astfel, în mijlocul oraşului Iaşi, o pădure de 20 de hectare! O adevărată coloană vertebrală verde a Iaşului”, spune Dan Tudor.
“Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”: “Îi mai dai oraşului încă un plămân”
Fondatorul Asociaţiei a mai explicat că, în zona cea mai poluată, noxele se adună în zonele joase, acum de-a lungul albiei râului.
Pentru a pune în aplicare acest plan, ar fi nevoie de aproximativ 30.000 de copaci. Preţul ar ajunge la suma de 60.000 de euro. La aceasta, s-ar adăuga costurile de sădire, irigare şi îngrijire.
Dan Tudor a transmis faptul că Asociaţia “Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” va trimite, în mod oficial, această propunere către Primăria Iaşi, mai arată sursa citată.