Azi, Francisc Tobă a fost validat în funcția de deputat, numirea acestuia fiind publicată inclusiv în Monitorul Oficial, în ciuda informațiilor potrivit cărora noul parlamentar ar fi avut un rol în reprimarea Revoluției de la Sibiu.

Asupra acestui aspect a atras atenția inclusiv Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care și-a arătat dezaprobarea privind validarea ca deputat a acestuia. Însă votul a fost clar: în Plenul Camerei Deputaţilor validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă a trecut cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abţinere.

Francisc Tobă, în vârstă de 67 de ani, nu este pentru prima dată în Parlament. Pentru prima dată a deținut mandatul între 1992-1996, fiind ales în județul Sibiu pe listele partidului PDSR. Francisc Tobă a fost și consilier al lui Adrian Năstase, iar la alegerile din decembrie 2020 a obținut un mandat de parlamentar din partea Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor.

IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic. Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluției de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989. IICCMER își reiterează implicarea în investigarea crimelor și abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluției este o piedică în derularea corectă a procesului comunismului”, se arată într-un comunicat.

Articolul precedentPiedone: „Nu vreau să văd gunoi pe străzi și nu vreau să lăsăm sute de oameni fără loc de muncă”
Articolul următorVama Veche, loc de tranzit pentru mărfurile contrafăcute venite din Turcia