Ministrul de Interne, Lucian Bode, a avut ,astăzi, o primă reacție după accidentul mortal petrecut joi, 13 ianuarie, în Capitală. „Este o faptă ireparabilă”, spune ministrul, care precizează că polițiștii, chiar dacă se află în misiune trebuie să circule cu prudență.
„Regret enorm. Dincolo de funcția ministerială, sunt tatăl unei fetițe de vârstă apropiată cu Raisa. Iar sentimentul pe care îl simt este unul cutremurător. Vorbim de o faptă ireparabilă, însă pentru familia îndoliată și pentru opinia publică, am obligația să dispun măsuri în limita competențelor legale”, a spus ministrul Bode în cadrul unei conferințe de presă.
De altfel, susține Bode, polițiștii aflați în misiune au obligația să circule cu prudență, aceștia fiind scutiți „doar de partea contravențională, nu și de răspunderea penală”. Totodată, Bode a menționat că aceste precizări sunt făcute „ca să nu avem discuții că dacă ar fi fost într-o misiune de urgență nu avea obligația să fie atent la pietonii care traversează pe trecerea de pietoni”, a mai spus ministrul de Interne.
De asemenea, mai precizează acesta accidentul în care un copil a fost omorât pe o trecere de pietoni, care în teorie ar trebui să însemne și siguranță, este o tragedie. „Pentru mine, imaginea și, mai ales, comentariile cum că polițistul ar fi verificat cu piciorul dacă fata trăiește au fost la fel de șocante ca și accidentul în sine. Pentru mintea unui om normal, o astfel de imaginea nu poate fi concepută, nu poate fi înțeleasă. Sunt martori audiați care spun dacă s-a întâmplat sau nu s-a întâmplat așa. Am văzut în spațiul public aseară o înregistrare care ar fi de la STS pe 112 din care rezulta că polițistul s-a coordonat cu dispecerii, la un moment dat spunându-i să mute, să așeze corpul copilului pe partea stângă, ajutandu-l să-i dea primul ajutor. (…) Sunt convins că procurorul va avea în final dovezile. Fetița se afla poziționată pe partea stângă atunci când au venit salvatorii în mai puțin de 8 minute de la apel și polițistul ar fi fost cel care a întors victima pe partea stângă”, a mai spus Bode.
Cât privește angajarea din surse externe, așa cum anunțase încă din vara anului trecut, pentru a acoperi deficitul de personal existent în cadrul MAI, Lucian Bode a revenit asupra acestui lucru și a decis să reanalizeze la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă. „Pe cât de necesar, pe atât de riscant, în unele situații. (…) Suntem obligați să recurgem la această procedură de selecție pentru a acoperi acest deficit uriaș de personal, aproape 30.000 de funcții. De asemenea, vom pune accent în continuare pe componenta de recrutare de specialiști, în cadrul MAI, în acțiunile de recrutare din sursă externă. Este necesar să creștem cifra de școlarizare, atât în școlilor post liceale, cât și la Academie”, a mai spus Lucian Bode.
Polițistul care a accidentat mortal o minoră, pus sub control judiciar