Premierul Nicolae Ciucă a luat ieri calea Franței, unde a participat la o conferință a Forumului Economic Internațional al Americilor organizat la sediul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Și, dacă tot se afla în Paris, a participat și la o ceremonie de inaugurare a Pieţei George Enescu, după care s-a prezentat în fața câtorva reprezentanți ai comunității române.
Din punctul său de vedere, întâlnirea este una firească, dat fiind că „orice membru al cabinetului, atunci când are o activitate în străinătate, trebuie să-şi găsească timp să se întâlnească cu românii din disapora”, pentru a asigura „această relație, această legătură între românii care muncesc, românii care învaţă, românii care ne fac mândri de faptul că s-au integrat, de faptul că aduc plus-valoare în societățile în care s-au integrat şi că sunt respectați, aşa cum ne dorim de fiecare dată să fim respectați pentru ceea ce suntem și pentru ceea ce reprezentăm”.
Înainte de toate, așa cum se arată într-un comunicat de presă postat pe pagina Guvernului României, premierul le-a explicat românilor care au venit să îl vadă ce preocupări a avut în Franța și le-a vorbit despre investiții, buget, stabilitate economică, locuri de muncă și dezvoltare, punctând că „nu este deloc ușor, nu vreau să transmit mesajul că toate aceste chestiuni se pot întâmpla peste noapte, se vor întâmpla în doi ani sau în trei ani”.
Cu toate acestea, Ciucă a asigurat că are intenții sincere și nicidecum nu are vreun gând de a transforma mesajele „în unele de natură stereotipică, în care să vă spunem de fiecare dată că vă așteptăm acasă – sigur că vă așteptăm acasă, știu că vă doriți să veniți acasă”. Cu toate acestea, premierul are, să zicem, unele așteptări (și) de la românii din diaspora, celor care i-au fost interlocutori explicându-le că Guvernul îi poate ajuta, dar la rândul ei, țara are nevoie de sprijin.
„Nu au fost mulți dintre cei cu care am intrat în dialog să îmi spună că nu se gândesc să nu se întoarcă acasă, dar când vor să se întoarcă acasă, spun așa: să avem infrastructura pe care o avem aici, să avem condiții de educație pentru copiii noștri, așa cum sunt aici sau acolo sau oriunde sunt ei, să beneficiem de servicii medicale cum beneficiem aici, să beneficiem de posibilități de deschidere a unei afaceri așa cum beneficiem aici și așa mai departe.
Deci, am înțeles condițiile pe care trebuie să le îndeplinim; ori, condițiile acestea le putem îndeplini cu ce ne-am asumat acasă, dar și cu sprijinul dumneavoastră; este foarte mare nevoie. Nu trebuie să fiți fizic acasă, acum e nevoie să intrați pe liniile acestea de cooperare, de dialog cu asociații de profil cu care puteţi să vă coordonaţi şi cu care puteţi să vă împărtăşiţi experienţa, la care puteţi să vă aduceţi contribuţia în toate proiectele pe care noi le dezvoltăm în România. (…)
La nivelul Guvernului s-au luat măsuri pentru a încuraja şi sprijini, prin scheme de ajutor de stat, firmele sau afacerile care se deschid de către românii din diaspora din România. Ştiţi foarte bine de măsura Start-Up Nation Diaspora, care vine, de asemenea, să încurajeze românii care lucrează în străinătate, să deschidă o afacere în România. Ştiţi, de asemenea, că avem iniţiate, la nivelul Ministerului Cercetării şi Digitalizării, proiecte prin care vrem să atragem minţile luminate din domeniul cercetării pe diverse sectoare şi să fie parte la proiectele noastre de cercetare, dezvoltare, la tot ceea ce poate să însemne inovare şi să aducă plus valoare economiei românești.
Fraţilor, despre asta este vorba în tot ceea ce vrem să facem şi avem nevoie să reconectăm românii din diaspora cât mai bine cu țara. (…)
Este foarte important ca prin activitatea consulară, prin activitatea ambasadei, să puteți avea o legătură cât mai strânsă cu țara, iar ţara cu românii din diaspora”, a spus Ciucă.