Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Prin decizia Parlamentului, urşii considerați periculoşi vor putea fi împușcați și în afara localităților.

Proiectul de lege a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților.

Prin acest proiect se stabilesc condiţiile în care animalele pot fi omorâte.

Urșii vor putea fi împușcați: proiectul legislativ a trecut cu 232 de voturi pentru și 30 împotrivă

Deputații au introdus o modificare care introduce drept necesară intervenţia în cazul urşilor şi în zonele din afara localităţilor, în extravilan, în condiţiile în care atacurile au loc şi la stâni, pe poteci sau în cantoane silvice, arată HotNews.

Camera Deputaților este forul decizional: în acest caz, legea merge la promulgare. În comisia raportoare, la propunerea UDMR s-a eliminat prevederea privind intravilanul, astfel că intervenţia asupra urşilor va putea fi făcută în orice zonă, şi în extravilan.

Reprezentanţii UDMR au argumentat că amendamentul este unul necesar

UDMR consideră că este necesară contruirea unui cadru legal în condiţiile în care foarte multe atacuri ale urşilor au loc la ferme, ocoale silvice.

De asemenea, membrii UDMR au invocat dreptul la viaţă, drept prevăzut de Constituţie.

Deputatul UDMR Kolcsar Anquetil-Károly a declarat că proiectul de lege vine în ajutorul celor care locuiesc în zone în care urşii fac ravagii.

Mai mult, deputatul a punctat asupra faptului că UDMR a atras atenţia, de-a lungul anilor, fiecărui guvern, că suprapopularea urşilor devine o problemă majoră care va afecta oamenii şi bunurile lor.

Fractură de logică: UDMR cere împușcarea urșilor din extravilan, argumentând că animalele terorizează cetățenii

UDMR a avut curajul să spună, cu subiect şi predicat, că în anul 2021 problema urşilor necesită o rezolvare de urgenţă. Ştiu că în oraşele mari, în blocurile cu 10 etaje, ursul pare un animal drăgălaş. Este asemănat cu ursuleţul de pluş, de pe canapea. Realitatea este însă total diferită pentru cei care trăiesc în judeţele afectate. Cetăţenii sunt de-a dreptul terorizaţi de prezenţa şi de atacurile urşilor”, a explicat Kolcsar Anquetil-Károly.

Acesta a ținut să invoce Constituția, menționând că aceasta reglementează dreptul la viaţă şi integritatea bunurilor cetăţenilor. Este motivul pentru care UDMR a iniţiat un amendament prin care urșii din afara localităților vor putea fi împușcați.

Astăzi votăm pentru salvarea de vieţi omeneşti”, a concluzionat deputatul.

Articolul precedentUn vaccin împotriva Omicron poate combate noua formă a virusului
Articolul următorDacian Cioloș crede că atacul social democraților este o diversiune
Jurnalist full-time / Pesimist part-time