Situație alarmantă în Polonia, după ce ieri seară două rachete rusești rătăcite au căzut în orașul Przewodów, de pe partea poloneză a graniței cu Ucraina, iar doi cetățeni polonezi au murit în timpul atacului.
Guvernanții noștri s-au întrecut care mai de care să asigure că România este pregătită să procedeze „în funcție de evoluția situației”, în vreme ce autoritățile din Polonia au convocat de urgență consiliul de securitate în urma căruia a fost ridicat nivelul de alertă.
De la Ministerul Apărării Naționale ni se transmite că situația este sub control, și că se „monitorizează, prin mecanismele de cooperare și consultare la nivel aliat și în plan bilateral, cu Ministerul Apărării Naționale din Polonia, incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene, în urma căruia doi cetățeni polonezi și-au pierdut viața”.
„Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea și sprijinul României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanțelor producerii incidentului în discuție.
România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei și susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional”, este mesajul MApN.
Până ca NATO să stabilească exact ceea ce se va întâmpla mai departe, dată fiind agresiunea Rusiei asupra unui stat membru, mesajele din țară sunt ambigue.
Aseară, președintele Klaus Iohannis a scris câteva rânduri pe Twitter și nimic mai mult, probabil și din lipsă de informații: „România este în deplină solidaritate cu prietenul și aliatul nostru Polonia în urma informațiilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri. #SuntemNATO”, a spus Klaus Iohannis.
Un „contact permanent” a fost invocat și pe pagina de Facebook a Guvernului, unde suntem asigurați că „Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei.
Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”.
În același moment, un copy-paste a fost preluat și pe pagina premierului Nicolae Ciucă – sau invers: „Guvernul pe care îl conduc, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei.
Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”.
Un comentariu „live” a venit de la liderul PSD Marcel Ciolacu, care a caracterizat situația ca fiind foarte gravă, întrucât „e atacat un stat membru NATO”.
„Presupun că lucrurile se vor desfășura cu rapiditate și vor fi anumite decizii în această noapte”, a declarat Marcel Ciolacu, care a opinat că Polonia ar putea fi îndreptățită să solicite activarea Articolului 5 din Tratatul NATO, dat fiind că este clară „o agresiune asupra unui stat membru NATO”.
Nu a fost activat Articolul 5, ci Articolul 4. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a transmis că „am vorbit cu președintele Poloniei – Andrzej Duda despre explozia din #Polonia. Mi-am oferit condoleanțe pentru pierderea de vieți. #NATO monitorizează situația, iar Aliații se consultă îndeaproape. Important ca toate faptele să fie stabilite”.
Potrivit Tratatului, Articolul 4 prevede că „Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este ameninată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți”.
În oglindă, Articolul 5 arată că „Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice.
Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale”.