Într-o perioadă în care sportul devine Cenușăreasa societății românești, nu se putea ca la Ploiești lucrurile să stea altfel. Și dacă toată lumea vorbește doar despre ratarea calificării echipei naționale de fotbal la Campionatul Mondial, noi vă vom povesti despre modul în care practicanții înotului sunt umiliți la Ploiești, oraș care a dat României o campioană mondială la acest sport: Tamara Costache.

Din păcate Ploieștiul are un singur bazin în care se poate practica sportul de performanță și mai multe piscine private, neconforme standardelor minime pentru practicarea înotului. 

La începutul acestei săptămâni, DSP Prahova a decis închiderea bazinului Vega, aflat în administrarea Clubului Sportiv Municipal Ploiești, pe motiv că rezultatele analizelor recoltate de inspectorii DSP Prahova au certificat faptul că în apă sunt urme de fecale (enterococi streptococci fecali). În aceeași apă s-a evidențiat prezența bacteriei pseudomonas aeruginosa. Și asta în condițiile în care valoarea admisă este 0 în ambele cazuri. Bacteria respectivă este cea care provoacă infecții nosocomiale. Analizele au mai arătat și prezența unor bacterii de tipul coliformii totali. 

Extrem de senin, actualul director al CSM Ploiești, Ștefan Grozea, personaj care nu a practicat niciodată vreun sport, a anunțat că sportivii clubului vor  efectua antrenamente gratuite într-o piscină privată. Simplu, dacă citești, complicat dacă vorbești despre înot de performanță, care nu poate fi practicat în piscinele mici, improprii pentru pregătirea viitorilor campioni. 

Cât despre problemele apei…de vină ar fi vechimea bazinului și nu faptul că angajații CSM Ploiești nu au nicio treabă cu întreținerea unui astfel de obiectiv. Actualul șef al bazinului, Claudiu Coman, a fost înainte de numirea în funcția de la Bazinul Vega, șef la Hipodromul Ploiești! 

„Nu este exclus ca prezența bacteriei, identificată în special în spitale, să aibă drept cauză vechimea faianței. Apa din bazin este cristal, iar din punct de vedere al curățeniei nu poate fi imputat nimic. Este posibil ca vechimea bazinului să fie una dintre cauze.

Buletinul de analize a evidențiat și urme de fecale, însă este posibil ca probele să fi fost efectuate imediat după antrenamente la care participă chiar și 180 de copii/zi de la școlile cu profil sportiv, de la CSM Ploiești, dar și de la CSS și Petrolul. Vorbim de copii mici. Mentenanța pentru apă este făcută la zi”, a anunțat directorul Ștefan Grozea, cunoscut ca fiind un prieten apropiat al fostului procuror DNA Portocală (Mircea Negulescu). 



Istoria Bazinului!  Vega s-ar putea reîntoarce oricând la MTS



Povestea Bazinului Vega este una interesantă, am putea spune. În anul 2009, când primar al Ploieștiului era tot liberalul Andrei Volosevici (pe atunci reprezentant PDL), Guvernul României decidea trecerea obiectivului respectiv din domeniul public al statului român și administratea Ministerului Tineretului și Sportului în domeniul public al Municipiului Ploiești și administrarea Consiliului Local Ploiești.

În Hotărârea de Guvern aprobată pe 23 septembrie 2009 (FOTO) și semnată de premierul Emil Boc se specificau obligațiile Consiliului Local al Municipiului Ploiești. 

“Consiliul Local al Municipiului Ploiești are obligația de a realiza lucrări de modernizare ale acestor obiective în termen de 2 ani de la data preluarii acestora”!!!! Au trecut de atunci 11 ani, primar este din nou același Andrei Volosevici, iar bazinul Vega a devenit o sursă de îmbolnăvire pentru micuții care practică sportul aici. Și vorbim de peste 500 de copiii, dintre care aproximativ 100 fac sport de performanță, având o mulțime de premii obținute la campionate naționale și internaționale.  Dar la ce bun, dacă autoritățile ploieștene sunt mai preocupate de sifonarea banului public, decât de promovarea sportului de performanță? 

Mai mult, aceeași Hotărâre de Guvern (1072/ 2009) spune clar că în cazul în care “investițiile nu sunt realizate în termenul stabilit, obiectivele revin de drept în patrimoniul statului român și în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului ”! Cu alte cuvinte, MTS ar putea oricând decide revenirea Bazinului în administrarea proprie, din cauza lipsei lucrărilor de modernizare. 

Bazinul Vega este singurul bazin de dimensiuni olimpice din județul Prahova. Aici își desfășoara activitatea copiii care fac performanță la trei cluburi sportive: CSM Ploiești (actualul administrator al bazinului), Clubul Sportiv Școlar Ploiești și Clubul Sportiv Petrolul Ploiești. În total aproximativ 100 de copii fac performanță aici, la care se adaugă peste 400 de copii care sunt la grupe de inițiere (clasele 0, 1 a și a 2 a)! Pentru ei, prezența bacteriilor respective înseamnă că li s-a pus sănătatea în pericol, într-o perioadă în care România trece și așa printr-o criză sanitară extrem de gravă. Din păcate, informația privind închiderea bazinului și prezența bacteriilor în apă a fost preluată doar de presa locală din Prahova, Poliția și alte autorități competente neavând niciun fel de reacție!

Din păcate, chiar dacă bazinul nu era închis de reprezentanții DSP Prahova, de la 1 ianuarie 2022, activitatea urma să fie suspendată pe o perioadă nedetermiantă, pentru presupuse lucrări de renovare, lucrări pe care CSM Ploiești le execută anual. De altfel, la o socoteală simplă, CSM Ploiești a cheltuit în ultimii 5 ani peste 500.000 de euro pe aceste presupuse renovări, în condițiile în care bazinul arată în continuare deplorabil, fiind un pericol pentru sănătatea copiilor.

Autoritățile explică celor care au timp să asculte, că activitatea sportivilor va fi mutată în viitorul bazin pe care Consiliul Județean Prahova urmează al construi cu o investiție prin Compania Națională de Investiții.

Hotărârea de Guvern din 2009

Anexa HG 2009. Primăria nu a investit în modernizarea niciuneia dintre clădirile primite de la Guvern condus atunci de Emil Boc



Viitorul bazin, bun pentru inițiere, impropriu pentru performanță!



Din păcate, viitorul bazin care urmează a fi construit de Consiliul Județean Prahova la Ploiești, nu are dimensiunile necesare performanței sportive. Cu o lungime de 25 de metri poate fi folosit doar pentru inițierea sportivilor, vorbind în acest caz despre un bazin didactic. Pentru pregătirea de performanță este nevoie de o lungime de 50 de metri, distanță pe care se înoată la competițiile europene, mondiale sau olimpice.  Deci automat, șansele ca Ploieștiul să mai dea vreodată o altă campioană mondială precum Tamara Costache (în prezent antrenoare la CSM Ploiești) sunt nule. 

Mai mult, piscinele private din Ploiești au dimensiuni cuprinse între 10 metri și 20 metri, neputând asigura în niciun fel pregătirea sportivilor. În plus, copiii trebuie să plătească 35 de lei/ antrenament/ copil, unul dintre patronii unei astfel de afaceri anunțând că de la 1 ianuarie, tariful va crește la 70 lei/ antrenament/ copil. 


Iar dacă vă spunem că un copil care practică înotul de performanță înoată în medie minim 10 kilometri zilnic, ar trebui să realizați dimensiunea dezastrului la care s-a ajuns în urma nepăsării autorităților locale ploieștene.

Din păcate, în urma acestei bătăi de joc, foarte mulți copii vor renunța la practicarea sportului și vor îngroșa rândurile copiilor cu probleme de obezitate și dependenți de gadgeturi. 

Oare își va asuma cineva această responsabilitate? Va demara Ministerul Tineretului și Sportului demersurile necesare recuperării Bazinului Vega de la Primăria Ploiești? Nu de alta, dar din 2009, starea Bazinului Vega din Ploiești s-a degradat zilnic din lipsa investițiilor și modernizării promise de primarul (de atunci și de acum) Andrei Volosevici…

Bazinul Vega se degradează zilnic
Articolul precedentPNL a votat „rotativa”, iar primul premier să fie liberal
Articolul următorBarna: „Există posibilitatea revenirii USR la guvernare”
Cristina IANCU
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...