Informația a fost confirmată de Eco Sud SA, la solicitarea noastră. Următorul termen din acest caz a fost programat la data de 29 noiembrie ac, la Tribunalul București.
„Eco Sud SA a uzat de unul din instrumentele legale puse la îndemâna creditorilor față de debitorii care nu își îndeplinesc la timp obligațiile de plată asumate, sens în care a formulat cererea la care faceți referire dumnevoastră”, ne-au precizat oficialii companiei Eco Sud SA.
Mai exact, această procedură se aplică debitorilor care au o datorie mai mare de 40 000 de lei și au trecut mai mult de două luni(60 de zile) de la scadența acesteia. Companiei Supercom SA i s-a cerut un punct de vedere cu privire la această situație simultan cu cel al companiei Eco Sud SA, însă, până la acest moment nu l-a oferit.
Firma de salubritate Supercom SA, la un pas de insolvență, deși are încasări fabuloase
Această situație devine cel puțin „suspicioasă” pentru o companie așa cum este Supercom SA, care încasează bani publici pentru gestionarea deșeurilor. Eco Sud își motivează acțiunea în baza obligațiilor stabilite de lege: „proprietarii sau administratorii depozitelor de deșeuri au obligația de a plăti trimestrial contribuția la Fondul de Mediu(n.r. potrivit OUG 196/2005).
Contribuția se plătește de către operatorul care încredințează (n.r. transmite o cantitate de deșeuri) pentru eliminarea finală a deșeurile municipale, cele provenite din construcții sau alte demolări”, transmite Eco Sud SA, pentru Ziarul de Investigații(zin.ro)
De ce este important pentru cetățeni litigiul Supercom SA-Eco Sud
Cele două companii „joacă tare” pe piața gestionării deșeurilor. Este vorba despre bani publici, sănătate publică, protecția mediului.
Supercom SA derulează contracte de salubrizare cu mai multe primării din țară, iar sumele sunt fabuloase. Spre exemplu, doar în Cluj valoarea acestora se ridică la peste 130 de milioane de lei, potrivit ecointeligența.ro
Cu toate acestea, au fost mai multe nemulțumiri, acuzații grave chiar, din partea cetățenilor și chiar a unor reprezentanți ai instituțiilor cu privire la faptul că Supercom SA poluează. Concret, distruge solul și apa cu zeama de la gunoaie (n.r levigat). Ziarul de Investigații a relatat pe larg despre aceste sesizări, pe care Garda de Mediu nu le-a infirmat.
Supercom, amendată pentru că lasă „zeamă de gunoaie” pe străzi
La solicitarea noastră, oficialii acestei instituții ne-a transmis că Supercom SA a fost amendată de pentru scurgerea levigatului( zeama gunoaielor putrezite) și depozitarea incorectă a gunoaielor de două ori în acest an. Cuantumul amenzilor se ridică la valoarea de 1 250 000 de lei.
În România fiecare județ deține un singur depozit ecologic gestionat de o companie, iar Bucureștiul, pe același principiu, deține un singur depozit ecologic este Depozitul Ecologic Vidra , gestionat de Eco Sud SA.
Astfel, companiile care acționează în domeniul tratării și depozitarii deșeurilor își desfășoară activitatea în regim de „monopol controlat”, așa cum prevede Legea nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice