Foto: Business Insider
Foto: Business Insider

O instalație de jumătate de milă tocmai a scos 9.000 de kilograme de plastic din Pacific.

Este încă o dovadă că oceanul poate fi curățat de gunoaie, precizează Business Insider.

A trecut aproape un deceniu de când Boyan Slat a anunțat, la vârsta de 18 ani, că are un plan de a scăpa oceanele de plastic.

Ocean Cleanup: o organizație nonprofit care își propune să îndepărteze 90% din plasticul oceanic plutitor, până în 2040

Slat, acum în vârstă de 27 de ani, este un inventator olandez și fondatorul Ocean Cleanup, o organizație nonprofit care își propune să îndepărteze 90% din plasticul oceanic plutitor, până în 2040.

Prima încercare a unui dispozitiv de captare a plasticului a avut loc în 2018, dar planul a eșuat, mecanismul cedând. Un model mai nou, lansat în 2019, a reușit să colecteze plasticul, dar organizația a estimat că va avea nevoie de sute de dispozitive pentru curățarea oceanelor lumii.

Foto: Business Insider

În timpul verii, organizația și-a pus speranța intr-un nou dispozitiv, pe care l-a numit Jenny. Instalația este, în esență, o plasa plutitoare care prinde plastic în pliul ei. Următorul pas este mutarea gunoiului într-o zonă în formă de pâlnie.

Două nave tractează dispozitivul prin apă, la aproximativ 1,5 noduri (mai lent decât viteza normală de mers). Practic, curentul oceanului împinge gunoiul plutitor spre plasa uriașă.

Great Pacific Garbage Patch: zona care acumulează cel mai mult plastic oceanic din lume

La începutul lunii august, echipa a lansat-o pe Jenny în Great Pacific Garbage Patch. Este vorba despre un un vortex plin de gunoi, situat între Hawaii și California. Zona reprezintă este cea mai mare acumulare de plastic oceanic din lume.

Mai mult, cuprinde peste 1,8 trilioane de bucăți, conform estimărilor Ocean Cleanup.

Săptămâna trecută, Jenny s-a confruntat cu ultimul său test, în timp ce organizația a încercat să stabilească dacă ar putea aduce cantități mari de plastic la țărm, fără ruperea sau funcționarea defectuoasă. Ocean Cleanup a spus că dispozitivul a avut succes, colectând 9.000 de kilograme din Oceanul Pacific.

Foto: Business Insider

Slat a estimat că echipa va avea nevoie de aproximativ 10 ”Jennys” pentru a curăța 50% din Great Pacific Garbage Patch, în cinci ani.

Un singur dispozitiv poate conține 10.000 până la 15.000 de kilograme de plastic”, a precizat Slat, pe contul de Twitter.

Cercetătorii au estimat că aproximativ 11 milioane de tone metrice de plastic sunt aruncate în ocean, în fiecare an. Până în 2040, această cifră ar putea crește la 29 de milioane de tone metrice. Zece dispozitive ”Jenny” ar putea colecta 15.000 până la 20.000 de tone metrice pe an, potrivit Ocean Cleanup.

Articolul precedentL-ai lăsa pe ÎPS Teodosie (de exemplu) să te opereze de apendicită?
Articolul următorPonta, despre votanții lui Iohannis: ”Sunt sado-masochiști”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time