Începând cu 2019, pentru următorii opt de ani de zile, firma Supercom din București deține monopolul „gunoiului” în zona de colectare IV, „Valea Jiului”, astfel că orice majorare a tarifului este „într-un singur sens”. Stabilirea acestui operator, în detrimentul Brai Căta, a durat mai bine de un an, în care s-a ajuns și în instanță.
Potrivit presei locale, la nivelul orașului Petrila este așteptată o majorare a tarifului pentru colectarea și depozitarea gunoiului. Supercom a adus la cunostință reprezentanților din zonă, că „din motive bine întemeiate, operatorul care efectuează serviciul de salubrizare are în vedere majorarea de până la trei ori a tarifului/ persoană perceput în prezent. Total diferit de procentele de 50 sau 60 la sută la care s-ar fi așteptat edilii șefi din Valea Jiului”, precizează Ziarul Văii Jiului.
O neacceptare a tarifului impus de către Supercom ar putea duce la retragerea operatorului din zona Văii Jiului, fapt care ar duce la o invazie a gunoaielor, mai arată sursa menționată.
Pe site-ul Primăriei Petrila nu am reușit să găsim care este tariful operat de Supercom, în această localitate, singurele anunțuri cu privire la operator fiind legale ridicarea deșeurilor.
Majorarea tarifului la gunoi, cu cântec
Conform Cronicii Văii Jiului, doar o treime din taxa „de gunoi” ajunge la operator, astfel că orice solicitare de majorare a tarifului se lasă „cu cântec”.
„Aici, în Valea Jiului, situația este mai aparte, în sensul că primăriile încasează de la populație taxa de 10 lei și plătesc undeva la 3,6 lei la operator. Cert este că redevența nu a fost trecută în contract, iar ea trebuie plătită de către cei care încasează taxa. A fost o scăpare anul trecut (n.r. 2018), când a fost licitația, iar zona IV, respectiv Valea Jiului, are o redevență anuală de 3,9 milioane de lei și noi, Consiliul Județean Hunedoara vrem să micșorăm redevența în tot județul”, a spus Costel Avram, șeful CJ din 2019, în iunie 2019.
Cine este Supercom
Supercom este o firmă din București, care aparține unui fost parlamentar PSD, Ionel Ciuclea. În aprilie 2017, Consiliul Județean Hunedoara a decis să atribuie, pe perioadă determinată, contractul având ca obiect „Servicii de operare și administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Bârcea Mare, județul Hunedoara”. Pentru suma de 23.485.046,05 de lei pe an.
Supercom are contracte de salubrizare cu Primăria Sectorului 2 din București, unde tariful pentru „colectarea, transportul, sortarea și depozitarea unui metru cub de deșeu provenit de la populație/agent economic” este de 107,03 lei (cu TVA) pentru deșeurile din contrucții. Pentru hârtie, plastic, sticlă, inclusiv fracții colectate separat este de 171,87 de lei/mc; în timp ce pentru deșeurile voluminoase (neasimilate celor menajere) este de 71,43 de lei/mc.
Ce prețuri sunt prin țară
La Galați, Ecosal are tariful de 175,28 de lei/mc pentru colectare, transport și depozitare deșeuri municipale, iar pentru depozitare în rampă, tariful este de 81,68 de lei/mc.
La Cluj, operatorul Brantner are tarife diferențiate la colectare: 53,25 de lei/mc (pentru persoane fizice), respectiv 76,32 de lei (pentru agenții economici).
Ziarul de Investigații