Muntii Apuseni
Muntii Apuseni. Sursa foto:: youtube.com

Demers inedit în județul Cluj. Locuitorii comunei Beliș sunt chemați pe 4 decembrie să se pronunțe dacă vor să mai facă parte din Parcul Natural Apuseni, potrivit ziare.com. Primarul Viorel Matiș a inițiat acest demers deoarece regulile aplicate la nivelul parcului împiedică dezvoltarea comunei, sustinând că suprafața fondului forestier este administrată greșit.

O suprafață extinsă de pădure de brad și molid s-a uscat din cauza unei insecte cunoscută sub numele de gândac de scoarţă sau gândac tipograf, managementul parcului natural fiind defectuos pentru rezolvarea problemei, acuză autoritățile locale

Dacă referendumul va fi validat, comuna va apela la instanță pentru obținerea unei sentințe prin care comuna Beliș să nu mai facă parte din aria protejată.

„Prin interzicerile și felul în care au administrat Parcul Natural Apuseni au apărut infestările cu ipide ceea ce nu e normal să apară așa ceva într-o pădure. Ne blochează foarte mult în dezvoltarea comunei pentru că ne dau niște limite de dezvoltare care nu sunt normale.Spre exemplu, în centrul satului Giurcuța de Sus nu pot să construiesc nimic. Or, nu e normal așa ceva. De asemenea, limitele impuse în PUG ne afectează foarte mult. Spre exemplu, la Giurcuța de Jos unde a fost vatra satului nu avem voie să o includem în PUG în condițiile în care acolo a fost vatra satului”, a declarat primarul Viorel Mais.

Potrivit acestuia, 99 la sută din comună se află în Parcul Natural Apuseni, lucru ce afectează foarte mult realizarea proiectelor de dezvoltare .

Gândacul de scoarță a apărut acum mai mulți ani în pădurile din Munții Apuseni, devenind un pericol pentru arborii seculari din zonă

În 2017, o vijelie uriașă, care a doborât hectare întregi de pădure, a favorizat extinderea insectei la copacii aflați la pământ. Ulterior, insecta s-a dus la arborio sănătoși, lucru care a determinat uscarea a zeci de hectare de pădure. Comuna Beliș se află la poalele masivului Vlădeasa din Munţii Apuseni, la o altitudine de 1,125 m, în partea de sud-vest a județului Cluj. Localitatea se întinde pe 20.649 hectare și are 1.167 locuitori. „Parcul Natural Apuseni” este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a, având o suprafață totală de 75.784 ha, care se întinde pe teritoriile administrative ale județelor Cluj, Alba și Bihor.

Agent de poliție din Brașov arestat pentru o mită de 8.000 de lei

Articolul precedentAgent de poliție din Brașov arestat pentru o mită de 8.000 de lei
Articolul următorMarcel Ciolacu susține majorarea tuturor pensiilor, indiferent de cuantumul lor