Despre SC Verde Ornamental SRL nu veți găsi multe lucruri pe internet. O firmă mică, de undeva dintr-un sătuc din Prahova, o firmă care are ca obiect amenajările peisagistice. 

Este însă o firmă abonată la lucrări pe bani publici, care la doar două săptămâni de la înființare semnează contractul pentru mentenanța gazonului de pe stadionul Ilie Oană. O firmă care a reușit să adune într-un an de la înființare 31 de contracte cu instituții publice: 30 cu CSM Ploiești (club sportiv aflat în patrimoniul Primăriei Ploiești) și unul cu un club sportiv din comuna prahoveană Cocorăștii Colț, aparținând primăriei din localitate.

CITEȘTE ȘI  Stadionul Ilie Oană din Ploiești, vaca de muls a băieților deștepți


La o simplă căutare pe portalul e-licitație.ro descoperi că SC Verde Ornamental SRL, societate cu sediul în Valea Nicovani, comuna Valea Călugărească, județul Prahova, a fost înființată pe data de 19 mai 2020. În plină pandemie de coronavirus, micuța firmă de la țară primește contractul de mentenanță al gazonului de pe stadionul Ilie Oană. Și asta în ciuda faptului că CSM Ploiești, instituția care are în administrare stadionul din Ploiești efectuase mentenanța gazonului în luna martie 2020, iar pandemia de coronavirus a interzis complet orice competiție sportivă începând cu data de 12 martie 2020. 

Așadar, povestea este mult mai amănunțită. Cristian Gheorghe, patronul firmei SC Verde Ornamental SRL, se ocupa cu amenajarea grădinilor mai multor persoane importante din Ploiești și din Prahova. Este adus de un prieten suspus la directorul CSM Ploiești de atunci, Ștefan Grozea. Cum Cristian al nostru, Cristi pentru prieteni, nu avea firmă pentru a putea lucra legal cu statul, pleacă repede și își înființează o societate. În plină stare de urgență, când deplasările erau limitate și multe lucruri erau interzise românilor de starea de urgență. Se întoarce la CSM Ploiești, cu firma nou nouță, și primește o grămadă de lucrări, fără a prezenta vreo dovadă că ar avea experiență similară sau vreo recomandare de la alte instituții care ar fi utilizat serviciile Verde Ornamental. 

Dar aventura dintre Clubul Sportiv Municipal Ploiești și Verde Ornamental nu se oprește aici. Pentru că probabil contractul de mentenanță era prea…subțire și nu putea fi împărțit pentru a-i mulțumi pe toți, șefii de la CSM Ploiești găsesc o altă modalitate de a satisface toate părțile. Contractul devine unul de…lucrări și este împărțit într-o grămadă de lucrări separate. Doar că, angajații CSM Ploiești au uitat faptul că Legea Achizițiilor Publice nu îți dă voie să achiziționezi în baza aceluiași cod CPV și materialele necesare, dar și execuția lucrărilor de la aceeași firmă.  Dar, Verde Ornamental a reușit să strângă contracte în valoare totală de 203.886 lei din bani publici. Si dacă spunem că doar pentru o operațiune de scarificare gazon, Verde Ornamental încasează 8.395 de lei în condițiile în care un scarificator profesional costă maxim 6.000 de lei….Mai mult specialiștii în horticultură consultați de noi susțin că scarificarea gazonului nu se face vara sau iarna, iar între operațiuni trebuie făcută o pauză de 2-3 luni.

De altfel, tot de pe SEAP observăm că în cazul contractului de la Cocorăștii Colț, cu o valoare de aproximativ 70.000 de lei, sunt cuprinse toate serviciile necesare, în timp ce la CSM cumpărăm îngrășământul separat, iar apoi achiziționăm și lucrările de împrăștiere a substanței respective. Sau cumpărăm semințele de gazon, după care adăugăm și lucrările de însămânțare. Că doar așa se lucrează la Ploiești, după o schemă care ar trebui să fie sigură, dar care ar cam trebui să le atragă atenția celor de la Curtea de Conturi sau procurorilor anticorupție. 

Analizând achizițiile publice făcute de CSM Ploiești poți constata că acolo totul se face prin cumpărare directă. Indiferent de ceea ce este nevoie, de la teste PCR la suruburi, totul se face prin cumpărare directă.

Șefa Biroului Achiziții Publice de la CSM Ploiești, cea care semnează toate documentele pentru cumpărările directe este Carmen Irimescu, a cărei principală calitate o constituie prietenia soțului său Cristian Irimescu, fost președinte al PNL Ploiești, cu primarul liberal al Ploieștiului Andrei Volosevici. Instalată în funcție la începutul anului, fără niciun concurs, Carmen Irimescu a devenit adepta cumpărărilor directe inițiind în 2021 (din ianuarie până în prezent) 476 de proceduri de achiziție directă, de bunuri, servicii și lucrări. 

CITEȘTE ȘI Oamenii ex-procurorului Portocală, funcții în conducerea Ploieștiului! Cine este noul director al CSM

De altfel, Clubul Sportiv Municipal Ploiești funcționează ca un fel de stat în stat, reprezentanții instituției neacceptând sub nicio formă transparența activității lor. Directorii de aici refuză nu doar să răspundă solicitărilor ziariștilor în baza legii 544, dar nu au timp nici să formuleze răspunsuri pentru interpelările adresate de către consilierii locali ploieșteni în timpul ședințelor de consiliu. Probabil că nici nu poți emite prea mari pretenții în cazul unei instituții la care viza CFP este acordată de…un jurist! 

Dar despre bugetul uriaș cheltuit de CSM Ploiești (aproximativ 3,5 milioane de euro anual) vom vorbi într-un articol viitor. 

Cumpărări directe Verde Ornamental
Achizitie directă Cocorăștii Colț
Articolul precedentProtest azi, în fața Guvernului
Articolul următorDacian Cioloș se delimitează de discursurile anti-vacciniste ale AUR
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...