foto: Pro TV

Guvernul României a introdus o taxă în plus. Este vorba despre taxa pe concediul de maternitate pe care trebuie să o achite femeile care vor concediu de maternitate și obțin venituri din activități independente.

Mai exact, cele care nu au statutul de „angajat” sunt obligate să specifice în contractul de asigurare de sănătate, încheiat cu Casa Națională de Sănătate, dacă vor să își ia concediu de maternitate(de creștere a copilului), întrucât trebuie să plătească separat pentru acest drept legal.

De ce s-a ajuns la „ taxă pe concediul de maternitate”

România a ajuns în această situație strigătoare la cer din „ rațiuni economice”, susțin oficialii Guvernului. Au introdus Ordonanța de Urgență(OUG) 74/2021, care prevede negru pe alb: ” contribuția pentru plata concediilor medicale a rămas în proporție de 1%, cu excepția celor care obțin venituri din activități independente: PFA, II, din drepturi de autor cu plata contribuțiilor fără reținerea la sursă(n.r beneficiar). Aceasta se calculează separat, în funcție de suma declarată fiscală și este în proporție de 1%.

Ce spun femeile direct vizate:„ Statul își bate joc de noi!”

Oana Vărășteanu, o tânără actriță din Brașov, care și-a propus să devină mamă anul acesta și care este plătită în baza unui contract de prestări servicii(PFA), spune că statul își bate joc de viitorul oamenilor.

„ Statul își bate joc de oameni. Pe lângă faptul că România are o populație îmbătrânită, serviciile sociale de stat oricum sunt mizerabile. N-au fost în stare să ia măsuri pentru noi, actorii, nici în starea de urgență, nici acum. Facem copii, plătim ca fraierii și la final(…) nu ne interesează cine stă cu copilul vostru!”, s-a exprimat revoltată Oana Vărășteanu.

„ Mai bine ar da năvală la marii evazioniști”, contabilă, afectată direct de decizia Guvernului

Elena Marin, care este contabilă, dar lucrează în sistem PFA, susține că statul nu face nicio economie la bugetul de stat prin această măsură.

„ Orice OUG pleacă de la un studiu de caz, pe cifre, nu pe vorbe. Vai, noi sărăceam statul.PFA-urile și II-urile, mai bine ar da năvală la marii evazioniști. Eu cred că este o încălcare a unui drept fundamental. Mă asigur o dată, la o bază de calcul. Cum să scoți o parte dintr-un întreg, așa la repezeală?”, spune contabila care nu crede că va avea succes această măsură pentru creșterea veniturilor din plata asigurărilor sociale de stat.

Medicii consultați de Zin.ro:„ Este o abrambureală. Femeile nu știu nimic și ne iau pe noi cu asalt!”

Unii dintre medicii consultați de zin.ro spun că această OUG deja a început să producă efecte birocratice. Unele dintre paciente, deja însărcinate, au început să-i întrebe pe medici cum se procedează pentru concediul de maternitate. Multe dintre ele, care nu au statutul de angajat, habar n-au că mai trebuie să plătească în plus pentru acest drept.

„Le trimitem la Casa de Sănătate, unde stau cu orele, apoi ajung nedumerite tot la noi și spun: vreau concediu, eu sunt asigurată deja! Să le explice Guvernul cum stă treaba, că noi nu suntem purtătorii de cuvânt ai nimănui”, a precizat pentru zin.ro, Daniela Cuprinsu, medic specialist de familie.

România va avea cea mai „bătrână” populație. Cine se mai încumetă să aibă copii

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a lăudat la începutul lunii august ac, când a intrat în vigoare această OUG, că este metoda ideală pentru ca anumite persoane să nu mai profite de concediu medical din cauza pandemiei. Cum ar veni, o femeie, ajunsă în fruntea unui minister-cheie, privește dreptul copilului de a fi crescut de proprii părinți, mai exact de mamă, ca pe o alternativă. Spunem lucrul acesta, deoarece aceste categorii sociale(PFA, II, persoane care obțin venituri din drepturi de autor) sunt puse să bifeze separat opțiunea concediu de maternitate, pentru a se calcula separat contribuția socială, raportat la acest drept.

Ce nu are în vedere statul român este faptul că, prin această măsură, se va descuraja natalitatea, iar România va ajunge să aibă cea mai bătrână populație.

De altfel, un studiu Eurostat estimează că în următorii 30 de ani, populația României va ajunge la aproape 16 milioane de locuitori.

Pe de altă parte, însăși Raluca Turcan se exprima la începutul lunii iunie ac, că în următorii ani nu va mai avea cine să plătească pensiile românilor, din cauza populației îmbătrânite.

Articolul precedentPiedone le bate obrazul directorilor: „Mă săpați? Mă vreți înjurat de oameni? Așa vă este bine? Credeți că-l faceți de râs pe Piedone în fața oamenilor?”
Articolul următorLudovic Orban, de partea USR PLUS: „Şi atunci cu cine mai guvernăm?”
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”