Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Medicamentele expirate nu trebuie aruncate la gunoi, ci depuse la farmacii.

În Normele din 4 februarie 2014 de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației emise de Ministerul Sănătății și publicate în MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 21 februarie 2014, se precizează în articolul 38, punctul c) faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

Medicamentele expirate fac parte din categoria deșeurilor menajere periculoase

Multe persoane continuă să arunce medicamentele la gunoi, la chiuvetă sau în vasul de toatelă, iar aceste ajung în mediul înconjurător, fiind extrem de toxice pentru oameni, pentru fauna și flora acvatică, dar și pentru animalele sălbatice.

Doar în România, 1.500 de tone de medicamente ajung, în fiecare an, la groapa de gunoi sau în sistemul de canalizare.

Farmaciștii sunt obligați, în mod legal, să primească orice medicamente care au expirat, indiferent de farmacia de la care acestea au fost cumpărate

Asociația ”Cu Apele Curate” a atras atenția asupra toxicității acestor produse, explicând că medicamentele nu ar trebui, sub nici o formă, să ajungă la gropile de gunoi, în apă sau pe sol.

Cu toate acestea, majoritatea medicamentelor expirate sunt aruncate cu gunoiul menajer, la toaletă sau la chiuvetă.

Oamenii ajung să fie expuși la substanțele chimice din medicamentele ajunse în mediu prin apa de băut și prin reziduurile existente în legumele rădăcinoase, legumele cu frunze, pește, lactate și carne”, se arată în comunicatul publicat pe pagina de Facebook.

Articolul precedentCUM A AJUNS UN COPIL CU AUTISM BĂTAIA DE JOC A PEDOFILILOR. CEA CARE TREBUIA SĂ-L PROTEJEZE A FOTOGRAFIAT PĂRȚILE INTIME ALE MICUȚULUI, IAR POZELE AU AJUNS PE MÂNA UNOR COLECȚIONARI DE CONȚINUT PORNOGRAFIC CU MINORI
Articolul următorAeroportul Heathrow din Londra limitează numărul  pasagerilor până la sfârşitul lunii octombrie
Jurnalist full-time / Pesimist part-time