Sursa: Google maps

Agenția Națională de Integritate a solicitat ca procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să facă cercetări amănunțite în ceea ce o privește pe Elena Amzoi, directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Scoială și Protecția Copilului (DGASPC) Caraș–Severin.

Directorul este bănuit că și-a folosit funcția pentru favorizarea unor persoane, mai precis că a intervenit astfel încât veniturile din salariile încasate din funcția de conducere să fie mai mari decât cele încasate din funcția exercitată anterior la Consiliul Județean Caraș-Severin.

Potrivit ANI, „în perioada în care a fost detașată din cadrul aparatului de specialitate al CJ Caraș-Severin pe funcția de director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin (02 octombrie – 28 noiembrie 2017 și 09 ianuarie – 04 iulie 2018) a participat la realizarea controlului tematic al activității de management general și sectorial la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, și ulterior în calitate de director executiv al Direcției a semnat la data de 05 martie 2018 raportul privind concluziile și propunerile colectivului mixt pentru analizarea structurii organizatorice a Direcției, în vederea reorganizării, colectiv din care aceasta a făcut parte”.

Într-un comunicat, ANI mai dezvăluie și alte situații în care fie au fost sesizați procurorii, fie a fost constatată starea de incompatibilitate. În total, este vorba despre opt persoane, inclusiv un alt director – cel care conduce Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

Despre directorul executiv Veronel Florin Bolborea se arată că au fost sesizați procurorii „cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea următoarelor infracțiuni: folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, precum și a infracțiunii de fals în declarații, întrucât a semnat un buletin de analiză pentru societatea comercială în cadrul căreia tatăl său deține calitatea de asociat și funcția de administrator.

De asemenea, persoana evaluată a încălcat și prevederile (…) privind conflictul de interese în materie administrativă”. Același director este bănuit și de fals intelectual, comis „prin declararea necorespunzătoare a adevărului cu privire la gradul de rudenie/ afinitate în care se află în contextul unor posibile relații ierarhice subordonate, precum și declararea necorespunzătoare a adevărului cu privire la actele întocmite/ emise/ aprobate/ avizate pentru societatea comercială în cadrul căreia tatăl acestuia deține calitatea de asociat și funcția de administrator”.

O altă situația asupra căreia procurorii trebuie să se pronunțe este cea a uniui funcționar public în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, Marius Albu, care „la data de 31 iulie 2019,în exercitarea funcției publice, a efectuat control de specialitate la o societate comercială în cadrul căreia soția acestuia deține calitatea de asociat și funcția de administrator, și a întocmit Procesul-verbal de control, semnat de soția sa în calitate de administrator al societății comerciale.

Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ALBU MARIUS a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, întrucât în exercitarea funcției de consilier cu atribuții de control în cadrul AJOFM Botoșani a desfășurat activități de control, de natură să creeze un avantaj patrimonial pentru soția sa, la firmele în cadrul cărora aceasta a deținut calități de asociat și funcții de administrator, întocmind în urma controalelor două procese-verbale. Totodată, ALBU MARIUS a beneficiat de venituri în sectorul privat de la societatea comercială în cadrul căreia era încadrat în funcția de formator, și pentru care, în exercitarea funcției publice, a semnat cu mențiunea „bun de plată”, în sensul soluționării a două cereri de acordare a unor indemnizații”.

În conflict de interese administrativ s-ar fi aflat și șeful Serviciul Politici Implementare Programe IMM din cadrul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Ploiești, Lăcrămioara Mărgărit, care „în perioada în care a fost delegată în funcția publică de director executiv a semnat mai multe documente, ce ar fi putut creea un beneficiu pentru aceasta, după cum urmează: documente în baza cărora s-a organizat și desfășurat concursul de promovare în grad superior celui deținut pentru funcționarii publici în cadrul Serviciului Politici Implementare Programe pentru IMM din data de 03 septembrie 2020, în urma căruia a fost promovată în gradul profesional superior celui deținut; documente în baza cărora s-a organizat și desfășurat concursul pentru ocuparea unei funcții publice de conducere vacante de șef serviciu în cadrul Serviciului Politici Implementare Programe pentru IMM din data de 04 decembrie 2020, în urma căruia a fost numită în funcția de șef serviciu”.

Alte situații făcute publice sunt de incompatibilitate – a unor funcționari din Cluj, Satu Mare, Oradea și un funcționar public cu statut special în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române:

PODINĂ DORINA FLORICA, funcționar public în cadrul Primăriei comunei Botiz, județul Satu Mare – S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 09 iunie 2015 – 04 februarie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcția publică de consilier juridic în cadrul Primăriei comunei Botiz și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în sectorul privat, atribuțiile exercitate în sectorul privat fiind în legătură directă sau indirectă cu atribuțiile exercitate de către acesta în calitate de funcționar public, încălcând astfel prevederile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003.

NEACȘU MIHAI GABRIEL, funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, județul Cluj – S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 28 august – 26 septembrie 2020, întrucât a candidat la alegerile locale 2020 pentru funcția de consilier județean, fără a se suspenda din funcția publică pe perioada desfășurării campaniei electorale.

COSMA GABRIEL, funcționar public în cadrul Penitenciarului Oradea – Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 01 octombrie 2016, întrucât exercită simultan cu funcția publică de medic în cadrul Penitenciarului Oradea și funcția de administrator al unei societăți comerciale.

MATEI ADRIAN – ROBERT, funcționar public cu statut special în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 11 mai – 30 iunie 2020 și 13 iulie – 01 august 2021, întrucât a deținut și exercitat simultan cu funcția publică cu statut special din cadrul I.G.P.R. și o funcție contractuală”.

Articolul precedentRafila insistă ca persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să primească prescripţia pentru iod
Articolul următorFrancezii le-au mulțumit pompierilor români care au intervenit pentru stingerea incendiilor