Cum a  „ dispărut” purtătorul de cuvânt al Primăriei Călărași la apariția întrebărilor incomode

Până la formularea unor solicitări în baza Legii 544/2001, privind accesul liber la informație, pe site-ul Primăriei Călărași figura purtător de cuvânt al acestei instituții-Octavian Câju, fost angajat la Direcția Generală de Finanțe Călărași, proprietar al publicației locale arenamedia.ro, simpatizant PSD.

La numerele afișate pe site-ul Primăriei Călărași, la secțiunea contact-relații cu presa, nu a răspuns nimeni, chiar dacă am încercat să formulăm solicitarea mai sus menționată verbal, așa cum prevede această lege. Ne-a intrat faxul, numerele fiind de telefonie fixă. Accesul liber la informație nu este doar instrumentul jurnaliștilor, ci al oricărui cetățean.

Prin urmare, am completat formularul existent pe site, în scris. Am solicitat, printre altele, să ni se comunice, cine este purtătorul de cuvânt al Primăriei Călărași, care îi sunt atribuțiile, de ce nu sunt menționate datele de contact pentru jurnaliști.

Aceeași problemă de transparență a sesizat-o și reprezentantul portalului de știri locale mediacalarasi.ro, care nu a putut identifica un număr de contact direct al purtătorului de cuvânt al Primăriei Călărași, în scopul obținerii unor informații rapide. Pe site figura același nume: Octavian Câju.

Ulterior, după ce solicitarea noastră a ajuns în mailul Primăriei Călărași, de pe site a dispărut și numele celui trecut purtător de cuvânt. La secțiunea Relații cu Presa apar doar două numere de telefon fix(foto)

Cum a dispărut purtătorul de cuvânt al Primăriei Călărași la apariția întrebărilor incomode

În răspunsul transmis Ziarului de Investigații(zin.ro), se menționează că, la acest moment, Primăria Călărași nu are purtător de cuvânt. Responsabili de aplicarea Legii 544/2001 sunt consilierii juridici ai instituției. Și, totuși, de ce Octavian Câju, consilier al primarului PSD Marius Dulce, a dispărut de pe site la o zi distanță după trimiterea solicitării noastre(?) La această întrebare nu am primit răspuns. Solicitasem să ni se răspundă de ce Primăria Călărași nu aplică mai multe hotărâri judecătorești definitive, situația angajaților care cumulează pensia cu salariul, situația contractelor de publicitate încheiate cu mass media locală. La aceste întrebări ni s-a răspuns parțial.

Promovare pe site-ul consilierului fără ca firma să apară în contractele publice

Potrivit Primăriei Călărași, 11 firme(foto) au încheiat contracte de publicitate la începutul anului 2021. Cea mai mică sumă oferită este de 200 de lei/lună iar cea mai mare este de 1800 de lei/lună. Teoretic, Primăria ar trebui să aibă un buget disponibil, iar pe baza cererii și ofertei să se încheie aceste contracte pe SEAP. Este curios, însă, cum un site local primește 200 de lei, iar altul 450 de lei sau 700 de lei. Totul se rezumă doar la materialele primite de Primărie(postarea comunicatelor de presă). Niciunul dintre site-urile locale nu este înscris în Biroul Român de Audit Transmedia(BRAT). Prin urmare, suma ar fi trebuit să fie egală, pornind de la premisa că s-a ales tariful cel mai mic.

Voluntariat sau interese

Astfel, activitatea jurnalistică din Călărași s-a transformat, în mare parte, într-una comercială care, nici măcar nu a fost aleasă pe baza unor criterii clare care să măsoare: traficul site-ului, impactul informațiilor postate în rândul cititorilor.

Din tabelul postat de Ziarul de Investigații(zin.ro), rezultă că firma consilierului primarului Marius Dulce, Octavian Câju, SC Total Media SRL, nu figurează ca fiind finanțată din bugetul local, deși publică periodic toate evenimentele și comunicatele Primăriei Călărași. Dacă o face în mod voluntar, acest lucru ar trebui precizat public, pentru evitarea conflictelor de interese inclusiv de ordin moral, nu doar legal.

Octavian Câju a mai fost implicat într-o situație controversată în perioada 2009-2014. Doi dintre asociații săi l-au acuzat de fals, uz de fals, evaziune fiscală. Este vorba despre fosta societate comercială SC Activ Invest SRL. Dosarul penal nu a mai ajuns în instanță, deoarece procurorii au manifesat clemență: prejudiciul a fost acoperit, iar amenda administrativă ar fi fost suficientă pentru îndreptarea comportamentului manifestat de actualul consilier al primarului din Călărași.

Articolul precedentAngajații Primăriei Timișoara, primă victorie la tribunal: au obținut suspendarea executării hotărârii prin care a fost votată noua organigramă
Articolul următorTudose: „Pe logica aceasta prim-ministru putea să fie și Al Capone”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”