Stelian Ion (Captură video)

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, pare conștient că „mai e mult până departe” în cazul Dosarului 10 august, privind violenţele din 2018, din Piaţa Victoriei, însă crede că există soluții.

Chiar dacă până acum Ministerul Justiției a făcut pași mici spre inexistenți în ceea ce privește modificarea legislației sau orice altă schimbare, ministrul a vorbit aseară, la Digi 24, inclusiv despre modalitatea prin care se poate ajunge la scăderea duratei proceselor.

Că este esențială, nimic de zis, iar Stelian Ion a punctat că soluția prin care procesele să nu mai tărăgăneze vine tot prin modificări legislative, modificări calificate de ministru ca fiind prioritare. Însă cu atâtea priorități, Dosarul 10 august a făcut trei ani, iar Stelian Ion recunoaște că există riscul împlinirii termenului de prescripție.

În multe dosare cercetările penale au durat mulţi ani de zile şi nu mi-aş dori să ajungem în acea situaţie în care să ne punem problema că am putea să ne apropiem de un termen de prescripţie. Vestea bună a fost aceea că dosarul s-a redeschis, a fost în urma solicitări făcute de o persoană vătămată în instanţă, dar şi procurorul şef interimar al DIICOT a solicitat această redeschidere a dosarului.

De curând, chiar pe 10 august, Înalta Curte a stabilit într-un proces de contestare cu privire la durata cercetării penale, care este competenţa, urmând ca instanţa competentă să stabilească dacă s-a încălcat acest termen rezonabil şi să stabilească, eventual, un termen în care să se finalizeze ancheta.

Lucrurile trebuie să se demareze ulterior, după ce ajunge dosarul de la instanţă, imediat la unităţile de parchet, să se demareze în forţă şi cu rapiditate, ca în toate anchetele penale. Toate anchetele penale trebuie să fie instrumentate profesionist şi foarte rapid, pentru că altfel fie se deteriorează probe, scad şansele de a mai face lumină în toate ungherele cazurilor. Îmi doresc o anchetă corectă, profesionistă, corectă, pe bază de probe şi rapidă”, a spus Stelian Ion la Digi 24, citat de Știri pe Surse.

Articolul precedentIonuț Moșteanu (USR PLUS): „Pentru bunul mers al Coaliției e nevoie de transparență și încredere”
Articolul următorItalia. Un român piroman a fost arestat pentru provocarea unui incendiu de vegetație