Atât medicii, cât și restul lucrătorilor din Sănătate, nu vor mai fi obligați să se testeze periodic, a anunțat ministrul Ioana Mihăilă, în ciuda anunțurilor cu repetiție din ultimele luni, potrivit cărora acest lucru ar urma să se întâmple. Mai mult, noua măsură de renunțare la obligativitatea de testare pe propria cheltuială a cadrelor medicale este aspru contestată de asociațiile de pacienți.
Ministrul recunoaște că „testarea personalului medical reprezintă un subiect intens dezbătut în spațiul public”
La solicitatea HotNews.ro, ministrul Sănătății a formulat un răspuns: „Forma prin care ar urma să se reglementeze această măsură a fost supusă mai multor discuții în cadrul Ministerului Sănătății, respectiv în coaliție, concluzionându-se că, în acest caz, este oportună discutarea și reglementarea prin adoptare în Parlamentul României. În acest sens, Ministerul Sănătății elaborează, în prezent, propunerea de proiect de lege”.
Mai mult, potrivit sursei citate anterior, reprezentanții asociațiior pentru pacienți au anticipat încă de acum câteva săptămâni decizia, temându-se că ea va ajunge, până la urmă, să fie adoptată.
„Atâta timp cât mie, ca pacient, mi se cere să mă testez sau să mă vaccinez pentru a fi internat într-un spital, eu cred că pot să am aceleași pretenții și din partea personalului medical. Este dovadă de respect și este dovada că pun siguranța celui de lângă mine mai presus de siguranța mea. Iar aici cred că noi am pierdut acești 7 ani de acasă. Cu părere de rău o spun, dar am pierdut aceste lucruri”, a spus Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), conform sursei mai devreme menționate.
În urmă cu câteva luni, ministrul Sănătății găsea această soluție pentru că, în momentul de față, nu există legislație care să-i oblige pe medici (împreună cu tot staff-ul medical) să se vaccineze. Chiar și așa, supusă presiunilor venite din sistem, Ioana Mihăilă s-a văzut nevoită să renunțe la impunerea obligativității de testare pe cheltuială proprie, ca măsură de impulsionare a vaccinării gratuite.
În momentul de față, Ministerul Sănătății lucrează la un proiect de lege pe care urmează să îl trimită în Parlament care urmărește să reglementeze situația actuală.
Citește și: USR PLUS cere liderilor lumii să nu rămână indiferenți situației din Afganistan