Sursa foto: Playtech

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a anunțat că este nevoie să se „arunce cu apă rece” peste inflație, precizând că băncile centrale intensifică măsuri pentru a controla creșterea din ultima perioadă a inflației, scrie CNBC.

Șefa FMI a menționat că ratele dobânzilor vor crește până în 2023, iar prețurile mari vor începe să scadă ca răspuns a acțiunilor băncilor.

„Băncile centrale intensifică măsurile pentru a controla inflaţia, este o prioritate. Trebuie să continue până când devine clar că aşteptările inflaţioniste rămân ferm ancorate. În acest moment, încă vedem inflaţia în creştere; trebuie să aruncăm nişte apă rece pe ea”, a declarat Georgieva pentru sursa citată.

Războiul din Ucraina a dat peste cap economia mondială

Din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, ce durează de peste 140 de zile, dar și din cauza pandemiei s-au întrerupt lanțurile de aprovizionare, ceea ce a creat blocaje, rezultatul fiind o creștere masivă a prețurilor mărfurilor pentru toate produsele, în special cele de bază, îngrășăminte și energie.

Războiul a agravat creșterea inflației, ce era deja în urcare chiar înaintea pandemiei și a conflictelor la nivel geopolitic. Potrivit Băncii Mondiale, preţurile alimentelor la nivel global au atins maxime istorice între martie şi aprilie anul acesta.

Mai exact, în perioada martie-aprilie, prețurile mărfurilor alimentare a crescut cu 15% și a fost cu peste 80% mai mari față de acum doi ani, când pandemia de Covid-19 s-a răspândit în toată lumea.

Vineri, la întâlnirea G-20, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a anunțat că din cauza problemelor de aprovizionare, anul acesta numărul de subnutriți va crește cu 7,6 milioane în acest an şi va urca din nou cu 19 milioane în 2023.

Șefa FMI a amintit faptul că inflația nu a fost încă frânată, precizând că este imperativ ca ea să fie controlată, în caz contrar veniturile vor fi puternic afectate, în special în rândul oamenilor săraci cu un salariu mic.

Pentru a minimaliza durata și severitatea recesiunilor, guvernele lumii trebuie să stabilească și să mențină un cadru de răspunsuri politice. Mai mult, sunt obligate să atenueze consecințele economice negative asupra oamenilor de rând și a afacerilor.

Citește și articolul: FMI: Războiul provocat de Rusia va crește prețul alimentelor și al energiei

Articolul precedentÎPS Teodosie a ieșit pe câmp pentru a face rugăciuni care să aducă ploaia
Articolul următorUngaria nu-l mai vrea pe Viktor Orban. Zeci de proteste împotriva modificării Codului Fiscal
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.