Sondaj: Cum s-au schimbat preferințele electorale ale românilor, după alegerile parlamentare

Alegerile politice ale românilor sunt, oarecum, constante, de ani de zile. Cu toate astea, constanța aceasta nu trebuie subestimată, întrucât trăim vremuri schimbătoare în care absolut orice devine posibil

Foto: preluare Digi24

PSD se află în fruntea clasamentului de ani buni. Un sondaj recent certidfică faptul că, în ciuda protestelor, a violențelor acuzate de protestari, cele din data de 10 august 2018, și a legilor justiției, „mătrășite” de fosta guvernare, românii încă mai găsesc loc, în inimile lor, pentru social democrația vechii reprezentări a partidului. Explicație e una simplă: aproximativ 50 ani în comunism nu au cum să nu-și spună cuvântul, astfel că ai noștri continuă să voteze majoritar pentru cei care seamănă cel mai bine cu cei de dinainte. Desigur, PSD nu e un partid socialist, ci social democrat, însă cum denumirile seamănă izbitor, românilor le este mult mai ușor să-și pună, în continuare, nădejdea în partea stângă a politicii. Aici nu e nicio surpriză. Iar dacă adaugi la calcul și proaspăta revenire a lui Liviu Dragnea printre cei liberi, ecuația tinde să se complice cu atât mai mult.

O surpriză ușor de anticipat, venită din partea dreaptă a politicii, cea aproape extremă

Iar dacă în ceea ce privește victoria neomologată a PSD-ului nu e nicio surpriză, un sondaj realizat de INSCOP scoate la iveală un alt fenomen, care nu ține de asemănarea cuvintelor „social” și „socialist”.

Conform unui sondaj, cel mai devreme menționat, mai exact, dacă luna trecută ar fi fost alegeri, clasamentul ar fi stat în felul următor: PSD 30,2%, PNL 26,6%, AUR 14,2 % iar USR PLUS 13,2 %. De unde observăm faptul că AUR își ia avânt, luându-le fața celor de la USR PLUS care, la alegerile parlamentare din 2020 s-au aflat, totuși, cu câteva procente în fața partidului condus de George Simion și Claudiu Târziu, informează Epochtimes Romania.

Cei mirați de această evoluție subită sunt rugați să-și amintească faptul că, la aceleași alegeri, celor de la AUR nu le-a dat nimeni nicio șansă reală de reușită, fiind chiar ironizați, pe alocuri. Totuși, tiptil, au ajuns să se plimbe pe lângă podium, ca mai apoi să urce pe el cu bocancii.

Așadar, faptul că acum, în contextul pandemiei și a retincenței unui procent îngrijorător al populației la măsurile restrictive impuse, AUR au devansat USR PLUS, nu ar trebui să reprezinte, din nou, o surpriză pentru nimeni. Rămâne, totuși, o singură întrebare: cât de mult vor continua să crească?

Luând în calcul că, din 2024, Liviu Dragnea va avea voie, din nou, să facă parte din politică, sorții se pot schimba din nou. Singura certitudine este că vor urma ani interesanți, presărați cu scandaluri politice pe bandă rulantă. În tot acest timp, România rămâne cu zece pași în urma celorlalți.

Cum s-au schimbat preferințele electorale ale românilor, după alegerile parlamentare - sondaj
Foto: Facebook Flavia Teodosiu

Citește și: Tensiuni în coaliție: Kelemen Hunor îi transmite ministrului Justiției că „a luat-o pe arătură”

Articolul precedentAccident în lanț pe Autostrada Soarelui, lângă Medgidia. Reacția lui Raed Arafat (VIDEO)
Articolul următorInundații în Germania: 80 de morți și peste 1.300 de dispăruți
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.