Sursa Foto: Facebook

Ministrul Justiției, Stelian Ion, se ia din nou „la trântă” cu Consiliul Superior al Magistraturii, lăsând a se înțelege că a avut astăzi un demers pentru a-i apăra pe judecătorii care l-au condamnat pe Liviu Dragnea și pe care acesta din urmă i-a „atacat” ieri, la ieșirea din penitenciar.

Din ce relatează pe Facebook Stelian Ion, a avut un vot azi în CSM, însă instituția nu a dorit să îi apere pe judecători.

CSM îi răspunsese în urmă cu câteva ore, anticipat, prin intermediul unui comunicat de presă, în care arăta că doar Secţia pentru judecători este autoritatea competentă să apere independența judecătorilor. Azi, magistrații din CSM s-au întrunit doar în cadrul unei Ședințe a plenului, care s-a ținut online. În imagini nu se vede totuși că ministrul Stelian Ion ar fi participat la această ședință, pentru a da votul de care vorbește. Ședința poate fi urmărită pe site-ul CSM și se poate observa inclusiv că nu Stelian Ion a făcut propunerea de suplimentare a ordinii de zi, ci judecătorul Andreea Chiș, membru al CSM. Au fost câteva discuții, nu pe acest subiect, iar în final suplimentarea ordinii de zi nu a întrunit cele 9 voturi necesare pentru a fi admisă.

În fapt, comunicatul CSM legat de apărarea judecătorilor nu avea legătură directă cu frământările ulterioare ale ministrului, ci era mai mult un îndemn la cumpătare din punct de vedere declarativ a actorilor publici, care ar trebui ca „în discursurile lor să respecte independenţa, imparţialitatea şi autoritatea instanţelor judecătoreşti”.

Stelian Ion a înțeles tot ca de obicei din comunicatul CSM, astfel că a postat pe Facebook câteva rânduri legate de o așa-zisă inactivitate a instituției, atunci când vine vorba de apărarea judecătorilor.

Votul meu de astăzi din CSM a fost pentru apărarea independenţei justiției în urma acuzațiilor fostului lider PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv, care a executat o parte din pedeapsă în penitenciar și care se consideră „deținut politic”.

Din păcate, majoritatea din CSM nu a dorit să suplimenteze ordinea de zi cu solicitarea de apărare a independenței autorității judecătorești atunci când este ținta atacurilor dezlănțuite ale unui condamnat definitiv.
O decizie bizară, în contradicție cu menirea CSM de garant al independenței justiției și care îi lasă pe judecători singuri în fața unor acuzații grave.

Voi apăra întotdeauna judecătorii și procurorii atunci când sunt atacați și supuși presiunilor cu scopul de a-i intimida de către politicieni anchetați penal, aflați în faza de judecată sau condamnați definitiv”, se arată în postarea ministrului USR PLUS al Justiției.

Ieri, Dragnea a spus, cu alte cuvinte, că e o victimă a sistemului de justiție: „Eu mă consider deținut politic pentru că am intrat nevinovat”. Însă mai departe, Stelian Ion se pare că nu a scultat declarațiile acestuia, dat fiind că nu a solicitat și apărarea procurorilor anticorupție. Astfel, fostul lider al PSD a spus că DNA nu își face tocmai datoria: „Să îi ancheteze pe cei care jefuiesc ţara. Discutăm de un jaf generalizat. Asta trebuie să facă DNA”.

Articolul precedentPrimarul liberal al Ploieștiului, atac la conducerea PNL a CJ Prahova
Articolul următorReferendum pentru unirea oraşului Buzău cu localitatea Ţinteşti