Sursa foto: Wikipedia

Proiectul de lege prin care Guvernul României va achiziționa 32 de avioane F-16 din Norvegia cu 354 de milioane de dolari va fi aprobat joi, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, informează spotmedia.ro.

„Vom aproba astăzi legea propusă de către Ministerul Apărării Naţionale privind achiziţia a 32 de avioane F-16 de la Guvernul norvegian. Este o lege prin care se asigură livrarea celor 32 de aparate de luptă în stare operaţională”, a declarat prim-ministrul României.

Totodată, Ciucă a precizat că România trebuie să-și întărească capacitatea de apărare, în contextul războiului din Ucraina.

Avioane de mâna a doua, vechi de peste 40 de ani

Fiecare avion F-16 costă în jur de 11 milioane de euro, iar aparatele vor fi modernizate la noi standarde, fiind necesare încă 100 de milioane de euro.

Ministrul Apărării Vasile Dîncu a declarat, la sfârșitul anului trecut, că țara noastră nu își permite să investească în tehnologie militară de ultima generație, motiv pentru care a decis achiziționarea unor avioane vechi de 40 de ani.

Oficialul român a dat asigurări că avioanele cumpărate din Finlanda, chiar dacă sunt vechi, vor putea fi folosite pentru încă 10 ani.

Aceste avioane F-16 sunt avioane care au o resursă de zbor, de exemplu, în jur de 2.500 de ore pentru fiecare aparat. Asta înseamnă 10 ani de funcționalitate, plus că există și un proces de retehnologizare, de modernizare. Am avut MIG-urile de care ne aducem aminte că în anii trecuți cădeau unul câte unul, pentru că erau foarte, foarte vechi, deci este absolut necesar în acest moment să avem avioane”, a precizat în acea perioadă Dîncu.

Cu toate acestea, președintele României a anunțat, în urma unei vizite la baza aeriană 71 „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, că vor fi achiziționate avioane F-35 de ultima generație, fiecare aparat valorând aproape 100 de milioane de euro.

Citește și articolul:Vasile Dîncu, despre Armata Română: ”N-are rost să aşteptaţi ca schimbările să vină de sus”

Articolul precedentCinema în aer liber, sesiuni de lectură și expoziții organizate la Grădina Botanică din București
Articolul următorFotografia lui Johnny Depp apare pe afișul rusesc cu ”eroii armatei sovietice” din Donbas
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.