Zoltán Soós a venit la conducerea municipiului Târgu Mureș „pe cai mari”, în octombrie 2020, fiind prezentat ca un Nicușor Dan de origine maghiară.
Întocmai ca mai celebrul actual Primar General al Capitalei, Soós a candidat ca independent, dar cu susținerea a mai multe forțe politice și organizații ale societății civile.
Atât de puternică a fost emulația stârnită în jurul său în perioada de dinaintea alegerilor, încât fostul primar, Dorin Florea, a renunțat să mai candideze, după 20 de ani în scaunul de edil al Târgu Mureșului, convins fiind că nu are nicio șansă.
A fost prezentat de echipa de campanie ca un fin intelectual, mai ales că a urmat masteratul și școala doctorală în cadrul Universității Central Europene CEU, în momentul candidaturii sale conducând de 14 ani Muzeul Județean Mureș.
Soós s-a prezentat în fața alegătorilor cu un program plin de promisiuni din gama deja arhi-cunoscută și atât de la modă în România, vizând digitalizarea administrației publice, soluții ”smart city” în domeniul transportului local și în ceea ce privește administrația locală, reglementarea parcărilor, construirea de piste pentru biciclete, construirea unei șosele de centură.
Mai mult decât orice, Zoltán Soós a promis o administrație publică transparentă și prietenoasă cu toți locuitorii municipiului Târgu Mureș, fie că sunt ei români, maghiari sau de alte naționalități.
”Târgu Mureș este unul dintre cele mai corupte orașe din România, cu foarte multe probleme, și se vede clar cum Târgu Mureș a rămas în urmă față de celelalte orașe din regiune: Cluj, Sibiu, Brașov, chiar Alba Iulia, Bistrița l-au devansat, deși Târgu Mureșul era acum 20 de ani al treilea oraș din Transilvania ca importanță economică.
Acum a ajuns să fie depășit de multe alte orașe și evident că nemulțumirea era imensă în rândul populației. Foarte mulți tineri au emigrat, au părăsit acest oraș, iar mesajul nostru a fost foarte simplu: un oraș transparent, fără corupție, cu posibilități și locuri de muncă pentru tineri și să transformăm Târgu Mureș dintr-un oraș perdant într-un oraș câștigător, care să poată să-și reia locul binemeritat în topul orașelor din Ardeal.”, a spus triumfător Zoltán Soós, la aflarea veștii că a câștigat competiția electorală, potrivit digi24.ro.
Sute de mii de lei cheltuiți pe tablouri
Doar că asemănările cu Nicușor Dan au continuat și în ceea ce privește dezamăgirea uriașă pe care a produs-o cel în care își puseseră speranțele locuitorii Târgu Mureșului.
Dincolo de transparență, Zoltán Soós s-a arătat foarte agresiv cu reprezentanții mass-media, mai ales cu cei care au îndrăznit să dezvăluie neregulile de la primăria pe care o conduce.
Administrația Soós a reușit să inflameze, prin mai multe inabilități, tensiunile interetnice dintre români și maghiari, iar toate proiectele edilitare ale primarului au termen de finalizare după 2024, când îi expiră mandatul.
Ca și Nicușor Dan, Zoltán Soós a fost călcat de mai multe ori de DNA, în doar doi ani de mandat, fiind acuzat de presa locală că singura realizare pe care a reușit să o ducă la bun-sfârșit a fost cumpărarea a mai multe tablouri pe care a dat milioane de lei din banii publici.
Astfel, Direcția Cultură din cadrul Primăriei Municipiului Târgu Mureș a cumpărat trei ”obiecte de patrimoniu” în valoare de peste 240.000 de lei doar în cadrul ultimei achiziții, făcute la finalul anului trecut.
”Sighișoara”, ”Topirea zăpezii” și ”Autoportret albastru” sunt cele trei ”picturi românești moderne în ulei pe pânză”, așa cum se specifică în documentul de achiziție făcut public pe site-ul Primăriei.
Tablourile sunt furnizate de o firmă cu un singur angajat din Baia Mare. Bugetul pentru acestea a fost aprobat de luni bune, în condițiile în care nu este singura achiziție de tablouri, așa cum a precizat pentru Radio Târgu Mureș chiar primarul Zoltán Soós.
Soós se încurcă în propriile minciuni
În prezent, Soós se confruntă cu grave probleme de incompatibilitate, fiind acuzat că nu și-a dat cu adevărat demisia din UDMR, ci doar pentru ochii opiniei publice, pentru a putea poza în candidat independent.
Primarul Zoltán Soós a fost prezent, la sfârșitul lunii aprilie 2023, la Congresul UDMR de la Timișoara și a votat pentru alegerea președintelui organizației politice, scrie g4media.ro, citând publicația de limba maghiară transtelex.ro.
Biroul de presă al primăriei a răspuns întrebărilor jurnaliștilor de la transtelex.ro că Zoltán Soós este membru al UDMR de aproape 15 ani și că ”nu a făcut niciodată un secret din acest lucru”.
Iar purtătorul de cuvânt Csaba Borsos a atras atenția asupra faptului că Soós era deja primar când a participat ca delegat al UDMR la congresul din 2021 de la Târgu Mureș, luând chiar cuvântul în plenul acestuia. În 2023, a fost din nou delegat din partea județului Mureș.
”Fiecare dintre evenimentele menționate aici a fost destul de public – sunt chiar surprins că nu ați observat acest lucru până acum”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Primăriei ca răspuns la acuzele că apartenența lui Soós nu este clară pentru public și că acesta nu clarifică aspectul pe site-ul UDMR sau pe alte platforme.
În legătură cu declarațiile din anul 2016, când Zoltán Soós își anunța demisia din UDMR, purtătorul de cuvânt al acestuia a transmis: ”A existat într-adevăr o astfel de intenție în mai 2016, dar, după alegerile de la începutul lunii iunie, cererea sa nu a mai fost depusă. Așadar, Zoltán Soós a fost și rămâne membru UDMR”.
Dincolo de aspectele morale, candidatura lui Zoltan Soós din poziția de independent, în timp ce era membru al unei formațiuni politice, fie aceasta și UDMR, este practic lovită de nulitate, ca și mandatul său de primar.
”Sunt un candidat independent care este susținut de alte partide și organizații civile, pe lângă UDMR. Consider acest lucru foarte important, deoarece un oraș nu poate fi condus de un singur partid politic, ci sprijinul acestuia. Strada are benzi de dreapta și de stânga, dar nu are ideologie. Faptul că avem nevoie de un transport public competitiv, de locuri de muncă și de o infrastructură funcțională nu este o chestiune de ideologie”, afirma Zoltán Soós înainte de a fi ales, ceea ce îl face acum pasibil de fals în declarații și de consecințe penale.
Primăria Târgu Mureș, clienta DNA
Primăria condusă de Zoltán Soós s-a tot confruntat de altfel cu posibilitatea unor consecințe penale, dacă luăm în calcul desele vizite făcute de procurorii DNA.
Prima, efectuată în ianuarie 2022, pe fondul acuzelor legate de angajările ilegale pe care le-ar fi făcut Soós.
Scandalul a pornit în urma dezvăluirilor făcute de jurnaliștii de la Recorder, care au publicat înregistrările unor convorbiri realizate în secret în cadrul Primăriei.
În aceste înregistrări, doi consilieri ai primarului, Marius Libeg şi Ionela Ciotlaus, încearcă să îi convingă pe şefii diferitelor departamente ale instituţiei să angajeze doi politicieni din Partidul Social Democrat (PSD) în cea mai înaltă funcție posibilă.
Inițial, Zoltán Soós, cel care promitea o administrație complet transparentă și lipsită de corupție, a negat acuzațiile și a lansat un tir de diatribe și insulte la adresa jurnaliștilor, pe care i-a acuzat că lucrează la comandă și că urmăresc obținerea de mită, așa cum scrie msnews.ro.
Ulterior, în urma publicării înregistrărilor, Zoltán Soós a anunţat pe pagina sa de socializare că va renunţa la cei doi consilieri.
”Am acceptat imediat demisia lui Marius Libeg şi voi solicita şi încetarea raportului de muncă al Ionelei Ciotlaus, aflată în prezent în concediu de odihnă. Îi asigur pe târgumureşeni că toate încălcările vor avea consecinţe, precum şi de faptul că vom continua implementarea planurilor noastre de dezvoltare urbană în spiritul transparenţei şi al legitimităţii”, a subliniat primarul Zoltán Soós pe Facebook, potrivit rador.ro.
Doar că procurorii DNA nu s-au lăsat așa de ușor convinși, pentru că au mai descins peste o lună, în februarie 2022, la sediul Primăriei.
”DNA vizitează a doua oară anul acesta primăria municipiului Târgu Mureș. Din nou tăcere prin presă, printre comunicatorii Primăriei…”, a scris pe Facebook consilierul local Claudiu Maior, potrivit flux24.ro.
Apoi, în februrie 2023, radiomures.ro a anunțat că mai mulți reprezentanți din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au efectuat controale la Primăria Târgu Mureș.
Comunicatul emis de municipalitate a precizat că au fost puse la dispoziție documentele solicitate, ”manifestând cooperare și transparență în vederea verificărilor care se impun”.
Primarul Zoltán Soós nu a fost dispus să comunice mai multe pe această temă, în spiritul transparenței pe care a promis că o va aduce la Primărie.
Provocări la adresa românilor
Zoltán Soós și-a început mandatul într-un mod deloc original, acuzând ”greaua moștenire”. Numeroasele acuzații la adresa administrației conduse de predecesorul său, Dorin Florea, au făcut ca fostul consilier al lui Florea, Claudiu Maior, cel clasat pe locul 2 la alegerile adjudecate de Soós și unul din pricipalii critici ai actualului primar, să publice pe internet un răspuns extrem de dur:
”Ați primit totul la cheie din partea vechii administrații pe care o huliți zilnic – peste 300 milioane de euro, repet PROIECTE LA CHEIE destinate târgumureșenilor. Mai departe este problema dvs. dacă le veți continua sau nu (autobuze, stații cu afișaj digital, sistem e-Ticketing, stații încărcare, piste biciclete, infrastructură rutieră, Weekend 2, etc.).
Mai mult, banii orașului au fost votați de consilierii locali, UDMR având o majoritate confortabilă în ultimii 20 de ani și tot ei și-au dat girul în toate cheltuielile. Trebuie doar să vă apucați de treabă, totul fiindu-vă servit pe tavă de vechea administrație pentru încă 2-3 ani de zile.”, scria printre altele pe Facebook Claudiu Maior.
Și Zoltán Soós s-a pus fără întârziere pe treabă, emițând în spațiul public niște jigniri greu de calificat la adresa românilor din Târgu Mureș.
Totul a pornit de la culoarea luminițelor de Crăciun pe care Primăria le-a instalat în oraș cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă 2020-2021 și de la nemulțumirea exprimată cu privire la aceste amenajări publice de o parte însemnată dintre locuitorii municipiului, indiferent de naționalitatea lor.
Primarul Zoltán Soós a găsit de cuviință, în fața acestei situații, să lase de înțeles că gusturile românilor ar fi îndoielnice și să anunțe că le va amenaja cu proxima ocazie un colț cu decorațiuni doar al lor, iluminat în albastru.
”Deși iluminatul a fost efectuat de către o echipa de studenți designeri de la Universitatea de Teatru, am fost foarte criticați. Desigur, aici a fost o o separare interesantă. Comunitatea maghiară a fost mai mulțumită, iar cea românească mai puțin.
Întotdeauna ajung la concluzia că problema nu este că românii au gusturi proaste, ci au gusturi diferite. La anul va trebui să luăm în calcul ca o parte a iluminatului sau un colț din centru să fie de alta natură, mai pe gustul românilor. Mie mi-a plăcut iluminatul. Am zis că este simplu, nobil, elegant, transparent, nu supraîncărcat și chicios. Știm că la comunitatea românească îi place culoarea albastră. Este o particularitate. La anul vom face un colț unde să fie și lumini albastre.”, este declarația lui Zoltán Soós, făcută în limba maghiară într-o emisiune tv.
Ulterior, în fața reacțiilor de revoltă ale târgumureșenilor, care au găsit inacceptabil gestul primarului de a invita practic la segregaționism, Zoltán Soós și-a cerut scuze publice, într-o postare pe Facebook:
”Stimați târgumureșeni, am avut o exprimare nefericită în cadrul unui interviu care a suscitat o mulțime de comentarii în spațiul public. Îmi cer scuze și mă folosesc de acest prilej pentru a vă reasigura că respectul pentru multiculturalism și pentru fiecare cetățean al Târgu Mureșului este o valoare de bază a mea ca simplu cetățean, dar și ca primar. Noua viziune a noii administrații pe care o reprezint înseamnă și puterea de a ne recunoaște greșelile. Am promis că în Târgu Mureș nu vor mai fi cetățeni de rangul doi”.
Contre cu AUR
Gesturile din partea Primăriei care să alimenteze tensiunile interetnice au continuat însă, prin schimbarea, la propunerea lui Zoltán Soós, a denumirii Pieții Memorandumului din Târgu Mureș în Piața Gecse Dániel.
Această inițiativă a atras protestele politicienilor români din AUR – partid cunoscut pentru politica sa naționalistă.
”La propunerea primarului municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, aleșii locali au adoptat o hotărâre privind schimbarea denumirii Pieții Memorandumului în Piața Gecse Dániel. Pentru cei care nu știu, Memorandumul a reprezentat o petiţie semnată de liderii românilor din Transilvania şi adresată în 1892 împăratului austro-ungar Franz Joseph prin care românii protestau față de politica de maghiarizare și cereau drepturi. Ironic, nu?!
Gestul primarului Soós Zoltán reprezintă o insultă la adresa comunității de români din Târgu Mureș și dovedește o dată în plus faptul că românii din municipiul Târgu Mureș nu sunt reprezentați la nivelul Primăriei Târgu Mureș.
Sunt convins că Soós Zoltán nu se va opri aici și va continua să mascheze lipsa de proiecte concrete pentru municipiul Târgu Mureș cu noi gesturi de intoleranță la adresa comunității de români din oraș.”, a scris pe Facebook deputatul AUR Dan Tanasă.
Contrele cu AUR și cu românii din Târgu Mureș au continuat prin decizia de a inscripționa bustul lui Iancu de Hunedoara cu numele Iohannes de Hunyad, în latină, folosit în cronicile austro-ungare.
”La începutul lui iunie, primarul a inițiat propunerea amplasării bustului lui Iancu de Hunedoara (n.r. în Hotărârea Consiliului Local nu este pomenit Ioan și nici Iohannes de Hunyad) la Cetatea Medievală. Bustul urma să fie donat de Cercul de Profesori Batthyány.
Nicăieri în proiect și nici în hotărâre nu se vorbește de Iohannes. Conform descrierii, nu se înțelege dacă profesorii l-au găsit în magazie sau l-au comandat în avans pentru a fi amplasat. A primit însă avizele de legalitate, iar în fruntea semnăturilor stă Florentina Vary, o fostă subalternă a primarului, pe când era director la muzeu, doamnă care acum conduce tot ce se întâmplă la cetatea medievală.
I-a făcut campanie șefului, iar răsplata este funcția de director la cetate (S.P.U.M). Și acum aflăm că este de acord cu Iancu de Hunedoara, ca peste scurt timp să ne trezim cu Iohannes de Hunyad.”, descrie incidentul ceasulcetatii.ro.
”Ioan de Hunedoara este personajul istoric favorit al tuturor istoricilor, atât români cât și maghiari. Aproape că nu există carte de istorie despre Evul Mediu în care să nu se dedice cel puțin câteva pagini generalului și guvernatorului. A devenit o legendă în timpul vieții sale și un erou preferat al scriitorilor de balade”, a declarat primarul Sóos Zoltán, pe 30 iulie 2022, cu ocazia festivității de inaugurare a statuii.
Filiala AUR Târgu Mureș a fost prezentă la eveniment și a depus o coroană inscripționată în limba română, care a fost mutată în lateralul statuii de sunetistul primăriei, să nu-i tulbure pe invitații majoritari maghiari, care au beneficiat de serviciul de pază al unei firme locale, scrie ceasulcetatii.ro.
”În toată România este IANCU DE HUNEDOARA, la Târgu Mureș este „Iohannes de Hunyad”. Limba română călcată în picioare din nou la Târgu Mureș, unde primarul Soos Zoltan amplasează statui pe bandă rulantă, desigur fără a afișa numele în limba română!
Câți vorbitori de limbă latină mai avem în Târgu Mureș nu știm, dar știm sigur că de la „Iohannes de Hunyad” la „Janos Hunyadi” mai este doar un pas. Același Iancu pus la Belgrad de aceeași asociație din Budapesta are numele în limba sârbă, la Târgu Mureș din păcate limba română nu are voie să apară!”, se arată într-un comunicat de filiala locală a AUR.
De la Nicușor Dan la Clotilde Armand
Primarul Zoltán Soós a declarat în ianuarie 2021 că a primit o notificare că serviciul de salubrizare din oraş va fi suspendat din cauza unei datorii de peste 18,9 milioane de lei pe care municipalitatea o are la Sylevy Salubriserv.
Soós a acuzat firma care presta pentru serviciile de salubritate că a facturat o cantitate de deşeuri ridicate de 48.000 de tone şi că, potrivit datelor de la staţia de transfer cantitatea predată de acesta a fost în realitate de peste 26.800 de tone.
Primarul a spus că operatorul va trebui să justifice diferenţa, că din acest motiv s-a refuzat plata unor facturi şi s-au făcut notificările şi că municipalitatea nu va ceda şantajului.
”Nu cedăm niciunui şantaj, Târgu Mureş trebuie salubrizat, trebuie ţinut curat, la preţuri reale şi fără a utiliza banii publici în mod ilegal. Acesta va rămâne principiul nostru important”, a afirmat Soós, potrivit administratie.ro, în preambulul unui scandal similar celui de la Sectorul 1, dintre primărița Clotilde Armand și firma de salubritate Romprest.
Ulterior, în luna martie a aceluiași an, Zoltán Soós a reziliat contractul cu Sylevy Salubriserv și a anunțat că Primăria va prelua serviciul de curățenie stradală.
”Noua structură se va numi Direcția Ecologie și Salubrizare Urbană, instituție publică de interes local cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Local Municipal Târgu Mureș. Direcția Ecologie și Salubrizare Urbană va avea patru compartimente mari: administrarea, amenajarea și întreținerea serelor, parcurilor și zonelor verzi, salubrizarea stradală și deszăpezire, ecarisaj, dezinfecție, deratizare și dezinsecție, gestiune câini fără stăpân și ecarisaj și ecologizare urbană și protecția mediului. De asemenea, noua structură, ce va prelua salubrizarea stradală în totalitate de la operatorul de salubritate”, a arătat Soós, potrivit Agerpres.
În iunie 2022, Brantner Vereș Cluj câștiga licitația și urma să colecteze deșeurile din Târgu Mureș până în 2024.
La începutul lui decembrie 2022, la o lună după preluarea colectării deșeurilor în Tg Mureș și celelalte 18 localități din Zona 2, reprezentanții Brantner se confruntau cu un veritabil război împotriva firmei lor.
Ei susțineau că ”angajații Brantner au identificat mașini din care se aruncă intenționat cantități mari de deșeuri, în anumite locuri din oraș”, iar în multe cartiere din oraș erau vandalizate sistematic containerele de gunoi, iar gunoaiele erau împrăștiate.
Practic, se repeta dezastrul din primăvara lui 2021. Atunci Primăria Tg Mureș reziliase contractul cu Sylevy Salubriserv și după apariția celor 969 de ”ghene” clandestine și o invazie a gunoaielor care a dus la declararea ”stării de urgență sanitară”, primăria a fost obligată să reia colaborarea cu Sylevy Salubriserv, se arată în materialul publicat de Ziarul de Investigații.
Pe 21 decembrie 2022, primarul Soós Zoltán anunța rezilierea contractului cu Brantner Veres, iar pe 13 martie 2023, primarul Soós Zoltán a semnat un nou contract, dar nu cu Sylevy Salubriserv, ci cu cealaltă firmă deținută de familia Ilyés, Sylevy Cleaning, arată Ziarul de Investigații, care dezvăluie o adevărată rețea de interese în care este implicată și Primăria Târgu Mureș, domeniul salubrizării fiind unul foarte profitabil pentru firmele care prestează acest gen de servicii.