(Încă) premierul Nicolae Ciucă a anunțat astăzi momentul în care își va depune mandatul, pentru a lăsa loc unui prim-ministru PSD.

Potrivit acestuia, își va da demisia pe 26 mai, însă până atunci a decis cine va face parte din echipa de negociere pentru continuarea protocolului care va duce coaliția de guvernare într-un nou început.

Deciziile au fost luate în cadrul ședinței Biroului Politic Național al PNL, Ciucă anunțând că s-au „discutat și agreat liniile principale cu care intrăm în negocieri pentru actualizarea programului de guvernare și prioritățile”.

Cele mai importante pentru Partidul Național Liberal rămân investițiile, sprijinirea antreprenoriatului competitiv, crearea de noi locuri de muncă bine plătite, sprijinirea populației vulnerabile, dar și asigurarea unei administrații eficiente – sens în care PNL susține reducerea numărului de ministere și de secretari de stat.

De asemenea, a fost aprobat mandatul echipei de negociere pentru stabilirea structurii noului guvern. Prima noastră opțiune și cea pe care PNL o susține este, așa cum am afirmat și până acum, respectarea întocmai a protocolului de guvernare.

O a doua variantă de lucru permite ieșirea în afara cadrului deja trasat de protocol, dar cu rediscutarea lui, astfel încât fiecare parte să fie dispusă la concesii. O asemenea discuție nu se face pe funcții, ci pe eficiență și soluții pentru păstrarea unui echilibru în configurația viitorului cabinet, cu reducerea numărului de ministere, a secretarilor de stat și a șefilor de agenții.

Trebuie să fie clar: PNL nu a cerut absolut nimic de la partidele din coaliție, în afara rămânerii în limitele protocolului. Preocuparea noastră este, în continuare, să ne facem treaba în mod onest, să asigurăm stabilitate politică și să luăm măsurile necesare în acest context, pentru populație și pentru mediul de afaceri”, a scris Ciucă pe Facebook.

Potrivit acestuia, din echipa de negociere a liberalilor fac parte Lucian Bode, Rareş Bogdan, Dan Motreanu şi Gheorghe Flutur, premierul asigurând că până în acest moment nu au fost discutate schimbări față de protocolul inițial semnat.

La negocieri vom vedea care vor fi solicitările celorlalţi parteneri şi, în funcţie de asta, vom lua o decizie. (…)

Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului şi la reducerea numărului de portofolii, este algebră simplă şi trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine în funcţie de reprezentarea în Parlament, dar, în momentul de faţă, nu am discutat absolut nimic pe acest subiect. (…)

Dacă vorbim de reducere, este foarte posibil să rămânem cu mai puţine ministere”, a mai spus premierul Ciucă, care a subliniat că, în ceea ce îl privește, este prematur să discute despre funcția pe care va decide să o ocupe, dacă va rămâne în Guvern sau se va duce la Senat.

Articolul precedentEXCLUSIV zin.ro – Primarul Zoltán Soós, dezamăgirea bilingvă de la Târgu Mureș
Articolul următorLipsă de apă în Năvodari, în zona Industrială Midia și în localitatea Corbu