Eurodeputatul Claudiu Manda, trimis în judecată de DNA

Acuzațiile aduse acestuia sunt de folosire a influenței politice în vremea în care era președintele organizației PSD Dolj

Procurii DNA l-au trimis în judecată pe europarlamentarul PSD Claudiu Manda pentru infracțiunea de folosire a influenței ori autorității ca persoană cu funcție de conducere, la acel moment fiind președintele PSD Dolj. Acesta este acuzat de intervenție pe lângă șeful Agenției de Plăți Dolj, inculpatul Simcelescu Marius-Nicolae, „simpatizant și militant al aceluiași partid, ocazie cu care și-ar fi folosit influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al organizației județene”. Vizată era soluționarea favorabilă a problemelor beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești (Dolj).

„Intervenția inculpatului Manda Iulian-Claudiu ar fi avut drept scop obținerea, în mod necuvenit, pentru sine, pentru partid și pentru primarul comunei Bratovoești, a sprijinului electoral al beneficiarilor de ajutor social din comuna Bratovoești, față de care, AJPIS Dolj dispusese anterior recuperarea sumelor obținute în mod nelegal cu titlu de venit minim garantat (VMG) și de a le procura acestora, tot în mod necuvenit, un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj.” au explicat procurorii.

În urma controlului, aproape jumătate dintre beneficiarii VMG nu aveau acest drept

DNA a precizat că în urma unui control efectuat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj s-a constatat că aproape 50% din persoanele verificate au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat (VMG), întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții esențiale cerute de Legea nr. 416/2001 pentru acordarea ajutorului social.

Ca urmare, AJPIS Dolj a emis decizii de recuperare de la persoanele menționate în actul de control a sumelor plătite necuvenit cu titlu de VMG, iar concomitent a încunoștințat aceste persoane că trebuie să restituie în cel mai scurt timp sumele respective.

În acest context, „în urma discuției purtate în data de 05 iunie 2015 cu Manda Iulian-Claudiu, Simcelescu Marius-Nicolae ar fi acționat contrar dispozițiilor legale și ar fi dispus, în perioada imediat următoare discuției, respectiv 05-29 iunie 2015, întocmirea unui referat de stornare pe care l-ar fi aprobat și în baza căruia au fost șterse, în mod nelegal, datoriile celor 59 de beneficiari care primiseră necuvenit ajutoare sociale.  Ca urmare, AJPIS Dolj a suferit un prejudiciu de 315.850 lei, reprezentând bani nerecuperați de la cele 59 de persoane menționate procesul-verbal de control al AJPIS Dolj și în cazul cărora se emiseseră deja deciziile de recuperare a sumelor plătite necuvenit”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curți de Casație și Justiție (instanță competentă pe motiv că unul dintre inculpați este în prezent membru al Parlamentului European) cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. AJPIS Dolj s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 315.850 lei, reprezentând prejudiciu material cauzat prin fapta inculpatului Simcelescu Marius-Nicolae.

De partea cealaltă, primarul din Bratovoești, Marin Ion și-a recunoscut vinovăția și a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani.  

Manda, se declară nevinovat

Eurodeputatul Claudiu Manda se declară „surprins” că a fost trimis în judecată și susține că este nevinovat. „Am aflat cu surprindere ca sunt trimis in judecată de către DNA, mai precis de către procurorul Jean Uncheșelu, făuritorul de dreptate, de la Craiova”, a scris Claudiu Manda pe pagina sa de Facebook.

Olguța Vasilescu, recunoscută drept viitor primar și de liberali

Articolul precedentPSD, după declarațiile lui Vlad Voiculescu: „Am avut dreptate când am susținut că datele privind pandemia au fost măsluite”
Articolul următorRaluca Turcan: „Florin Cîțu are parte de tot sprijinul PNL. Trebuie evitat un Guvern minoritar”