Să fie defrișări, dar să știm și noi despre ele!

Eschivări și explicații

În lumina ultimelor informații apărute în spațiul public, încununate cu imagini care vorbesc de la sine și descriu tiruri întregi pline ochi cu lemn, Costel Alexe a simțit nevoia să se scuze și să explice situația. În opinia ministrului Mediului, în România nu ar exista defrișări ilegale în acest moment. Cel puțin nu unele despre care să știe el! Fotografiile care au făcut turul internetului nu ar fi fost decât rezultatul unei mostre de defrișare legală și sustenabilă, după cum chiar acesta lasă de înțeles.

Costel Alexe, apel către populație

Într-un mesaj greu inteligibil omului de rând, ministrul Mediului ne explică de ce unele defrișări sunt bune, altele nu. Cu alte cuvinte, în opinia ministrului Mediului, ar exista lemn care trebuie exploatat, întrucât economia are nevoie de astfel de acțiuni. Tot ce se înțelege, însă din mesajul lui Alexe este faptul că defrișările sunt acceptate, atât timp cât știe și el despre ele.

„Fac încă o dată un apel la toată populaţia României, să înţelegem cu toţii că avem situaţii în care lemnul trebuie exploatat sustenabil pentru că este cel mai bun lucru pe care putem să-l facem şi mediului şi economiei şi avem şi chestiunile sociale de care trebuie să ţinem cont”, a declarat Costel Alexe, în timpul unei vizite în zona Cheia, în Prahova.

Alexe: Acest lemn trebuie scos din fondul forestier

„Acest lemn trebuie scos din fondul forestier cu celeritate pentru că el, sub o formă sau alta, poate infesta lemnul sănătos, poate putrezi, chiar dacă pădurea este o sursă regenerabilă, ea este în acelaşi timp şi perisabilă”, a afirmat ministrul Mediului.

În același set de declarații, acesta subliniază faptul că avem cele mai frumoase păduri, iar pentru asta ar trebui să le mulțumim silvicultorilor. Până aici, nimic de comentat. Cu mențiunea că AM AVUT cele mai frumoase păduri, iar dacă furtul „legal” de lemn continuă să se întâmple, vom ajunge destul de curând la situația în care NU VOM MAI AVEA deloc cu ce să ne mândrim, în timp ce silvicultorii vor rămâne fără locuri de muncă, nemaivând ce să păzească ori îngrijească.

„Vreau să vă spun că datorită – şi ar trebui cu toţii să fim recunoscători silviculturii din România – avem cred că cele mai frumoase păduri, pentru că s-au îngrijit generaţiile trecute de silvicultori să ajungem astăzi să avem două treimi din pădurile virgine din Europa, prin grija silviculturii româneşti avem cred că cel mai mic procent al pădurilor doborâte în Europa şi vreau să vă spun că în acest an la nivel european sunt peste 200 de milioane de metri cubi de material lemnos rezultat în urma doborâturilor. În România în ultimii şapte ani avem o medie de 3,7 milioane, am avut 5,3 milioane anul trecut, după asta am avut 4 milioane. În acest an în acest ocol avem 53.000 de metri cubi, avem mai la nord, în judeţul Harghita, 835.000 de metri cubi doborâţi de vânt pe o suprafaţă de aproximativ 35.000 de hectare, suntem obligaţi ca stat, ca Romsilva să scoatem acest material lemnos din interiorul fondului forestier”, a mai spus Costel Alexe.

Astfel, cu toate că ministrul Mediului făcea cu nu mult timp în urmă exces de zel în binecunoscutul scandal cancanistic cu primarul Capitalei Gabriela Firea, acum, când este cu adevărat necesară intervenția sa, ministrul alege varianta capului plecat cu ochii strâns închiși de frică, sperând să nu i-l taie nimeni, exact ca pe un copac din pădurile ciuntite ale României.

Articolul precedentNoul președinte al Senatului este Robert Cazanciuc
Articolul următorPeste 600 de locuri de cazare pentru medicii şi asistenţii din București, puse la dispoziție de Primăria Capitalei
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.