Bani - Foto pixabay.com
Bani - Foto pixabay.com

Europa s-ar putea confrunta cu perturbări ale importurilor de gaze naturale şi ale lanţului de aprovizionare, în urma confictului dintre Rusia și Ucraina, avertizează Fondul Monetar Internațional. Europa de Est, care a absorbit cea mai mare parte din cele trei milioane de refugiaţi ucraineni, se va confrunta, ca rezultat, cu costuri de finanţare mai ridicate, potrivit FMI.

Invadarea Ucrainei de către Rusia va afecta întreaga economia mondială, avertizează Fondul Monetar Internaţional. Astfel, consecințele vor fi încetinirea creşterii economice şi majorarea inflaţiei, acest lucru putând reconfigura în mod fundamental ordinea economică mondială pe termen mai lung, susțin oficialii FMI.

Conflictul va majora preţurile produselor

Războiul dintre Rusia și Ucraina va determina majorarea preţurilor la alimente şi energie, va alimenta inflaţia şi va eroda valoarea veniturilor, perturbând comerţul, lanţul de aprovizionare în ţările vecine Ucrainei, avertizează FMI. Conflictul produce incertitudini în rândul investitorilor, lucru care va scădea valoarea activelor şi ar putea duce la ieşiri de capital de pe pieţele emergente, mai transmite FMI.

„Conflictul este o lovitură majoră la adresa economiei globale, care va afecta creşterea şi va majora preţurile”, avertizează FMI.

Fondul Monetar Internaţional anunţase că se aşteaptă să revizuiască în scădere precedenta prognoză privind o creştere de 4,4% a economiei mondiale în 2022. FMI sugerează că ar putea înrăutăţi şi previziunile privitoare la creşterea regională.
Ţările care au expunere directă din punct de vedere al comerţului, al turismului şi al finanţelor vor simţi presiunea în creştere, existând şi un risc mai ridicat de instabilitate în anumite regiuni. Acestea sunt Africa Subsahariană, America Latină, Caucaz şi Asia Centrală. Insecuritatea alimentară va crește probabil în zone din Africa şi Orientul Mijlociu, unde ţări cum ar fi de exemplu Egiptul importă 80% din grâu necesar din Rusia şi Ucraina, avertizează FMI.

„Războiul ar putea afecta în mod fundamental ordinea economică globală şi geopolitică prin reconfigurarea lanţului de aprovizionare, a livrărilor de energie, a reţelelor de plăţi şi a modului în care statele vor regândi deţinerile valutare” pe termen lung, apreciază FMI.

FMI avertizează: Ucraina se va confrunta cu o recesiune profundă

Articolul precedentSUA sprijină Ucraina cu aproximativ un miliard de dolari
Articolul următorRușii i-au impus sancțiuni tatălui lui Joe Biden, care este decedat