Mergem pe urmele filierei care vinde permise false și descoperim cât de simplu de procurat e un astfel de „carton” fără valoare, dar pe care tot mai mulți îl caută și din care alții fac averi uriașe ilegal.
„Școala de șoferi” habarniști
Unul din site-urile din Ucraina ne ademenește cu un anunț șocant: „Vindem permise la comandă!” Nu există numere de telefon pe care să le apelezi, doar un formular de contact. Trimitem o comandă și, după o zi, primim un e-mail surprinzător. Ni se spune franc în față prețul unui astfel de moft:
Ne ducem mai departe, roși de curiozitate, să vedem cum putem procura așa-zisele acte înregistrate. Mai formulăm o întrebare la care primim drept răspuns pașii ce trebuiesc urmați pentru ca tot demersul lipsit de legalitate să dea roade.
Ni se cere să trimitem toate informațiile care ar urma să apară scrise pe respectivul permis, iar banii ar trebui plătiți o parte în avans, cealaltă jumătate în momentul în care intrăm în posesia comenzii.
În 14 zile ai permis
Totodată, oamenii ne promit că în 14 zile totul e gata. Fără să trecem pe la vreo școală de șoferi, pe la vreun examen. Ne vine permisul prin curier internațional, ca orice produs comandat de pe site-urile online.
Practic, orice analfabet se poate trezi șofer peste noapte. Asta până îl prinde poliția cu falsurile grosolane
Moldova este fruntașă la numărul de șoferi ilegaliști. La frontiera de est a României sunt descoperite zeci de acte falsificate, de la cărți de identitate românești sau moldovenești, până la permise auto cu însemnele tuturor statelor de pe glob.
De pildă, polițiștii din Iași spun că săptămânal prind câte un individ care urcă la volan cu permis fals, procurat din Ucraina sau din Republica Moldova.
E greu de dovedit, pentru că mulți infractori care se ocupă de asta sunt extrem de abili, pentru că vorbim de zone aflate în conflicte politico-militare, iar autoritățile din Ucraina nu pot confirma sau infirma ilegalitățile.
Însă, dacă documentele ar fi reale, cei care le procură ar trebui să aibă permis de ședere în respectiva țară și adresa de acolo ar trebui regăsită pe act, nicidecum adresa din România!
Fotbaliștii, clienții filierei
În luna februarie, polițiștii îl opreau pe Autostrada Soarelui pe fotbalistul Florinel Coman, de la FCSB, care avea un astfel de permis și, în plus, circula cu viteză foarte mare.
Potrivit unor surse din poliție, tânărul ar fi încercat și în România să ia permisul. A dat examen, dar nu l-a luat. „Am dat examen în engleză, în Ucraina”, le-a spus el anchetatorilor care i-au făcut dosar penal.
Afacerea permiselor false din UCRAINA are succes internațional
Fenomenul s-a extins precum o caracatiță. Un tânăr din Republica Moldova, care lucrează ca traducător la poliția din Cehia pentru cetățenii moldoveni, povestește, sub protecția anonimatului, că: „Am văzut cazuri în care oamenii au dat și câte 800 de euro pentru un astfel de permis. Permisul acela pe care îl ai în buzunar nu valorează nimic. Dai și bani pentru el, dar el valorează… zero! Vă urcați la volan fără permis. Apoi, aveți un act fals. Nu fiți naivi, nu dați banii în vânt, pentru că, mai devreme sau mai târziu, vă prinde!”, spune acesta.