Pentru organizatorii de evenimente, pașaportul COVID ar fi mană cerească, după un an în care au fost loviți crunt din toate părțile. Vitregiți de nunți și botezuri, ar da orice ca să repornească motoarele.

Este ceea ce am propus și noi. De exemplu, la peste 3 la mie indice de infectare noi propunem să funcționeze la interior pe bază de vaccin sau test rapid la intrare. Trebuie ca guvernul să facă niște norme clare pentru ca din mai această industrie să poată funcționa

spune Alin Caraman, patronul unui lanț de saloane

Potrivit celor din domeniu, de la începutul pandemiei și până în prezent 240 de mii de oameni care lucrau în domeniul organizării de evenimente au fost dați afară și, practic, mulți dintre ei îngroașă rândurile șomerilor din România.

Cum ar putea arăta „pașaportul” verde

Comisia Europeană a stabilit un standard pentru acest pașaport care să dea cale liberă spre vacanțe, restaurante și evenimente. Iar fiecare țară în parte ar urma să îl adopte, dacă vrea, și să îl standardizeze. Potrivit unor surse din guvern, autoritățile se gândesc serios să meargă pe urmele altor state care salută această inițiativă pentru a scăpa de un eventual colaps.

Concret, pe lângă faptul că va arăta că posesorul a fost vaccinat, pașaportul verde ar trebui să conțină informații despre istoricul medical, adică dacă a avut sau nu covid-19. În plus, va conține și un cod QR pentru a putea fi tradus în toate limbile atunci când plecăm în vacanță, de pildă.

Patronii restaurantelor nu vor „pașaportul verde”

Dacă organizatorii de evenimente s-ar bucura de o astfel de inițiativă, pe patronii de restaurante îi revoltă. Aceștia sunt convinși că ar pierde și mai mulți clienți.

Trei luni ar fi un timp scurt să fie implementat acest pașaport și nu cred că ar fi o soluție. Chiar dacă localul e deschis, e vorba de distanțare, asta înseamnă că o parte din clientela noastră e pierdută. Iar acum să vină și cu pașaportul. Ar fi groaznic!

spune Flavius, patronul unei cafenele de pe malul Dâmboviței din capitală

Oficialii din guvern, declarații contradictorii

Oficial, responsabilii de la Palatul Victoria fac declarații care se bat cap în cap. Premierul spune că nu se pune problema unei astfel de decizii. Cel puțin nu pentru moment.

Până în momentul în care nu am dat șansă tuturor cetățenilor români să se vaccineze, nu văd sensul acestui pașaport de vaccinare. Ar însemna o discriminare pentru cei care ar trebui să se vaccineze și nu pot!

a declarat premierul Florin Cîțu

În schimb, vicepremierul Dan Barna nu vede o discriminare în toată povestea.

„E doar o chestiune de opțiune personală”, spune demnitarul.

Dan Barna a lansat ieri ideea că un astfel de pașaport, despre care vorbesc tot mai multe țări, ar putea să devină obligatoriu și în România.

VIACiprian MOCAN
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentFiliera permiselor false, VIA Ucraina
Articolul următorAna-Loredana Predescu, provocare pentru coaliție