Sursă foto: Mediafax
Sursă foto: Mediafax

Nicolae Ciucă a precizat că rata de infectare se menține la un nivel ridicat, motiv pentru care masca trebuie să rămână obligatorie în spaţiile publice.

În acelaşi timp, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat cum vrea Guvernul să impună, din nou, portul măştii.

Purtarea unei măști medicale a fost una dintre măsurile de prevenție menite să limiteze transmiterea coronavirusului.

Cu toate acestea, masca protejează şi împotriva gripei sau a unor infecții respiratorii.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut apel public la continuarea respectării măsurilor de protecție anticoronavirus

Declaraţiile vin după decizia de ieri a CCR. Prin decizie, a fost stabilit că obligația de a purta mască în aer liber a fost instituită neconstituțional.

Ieri, 15 februarie, judecătorii au decis, în unanimitate, că este neconstituțional actul normativ care prevede portul măştii pe durata stării de alertă. Decizia CCR făcea referire la obligativbitatea purtării măştii în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Ținând cont de condițiile în care indicii de infectare, rata de infectare se menține la un nivel ridicat, personal fac apel la populație pentru a ne proteja de tot ce înseamnă pericolul infectării. El se găsește la un nivel de risc ridicat”, a declarat Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul Sănătății a precizat că aşteaptă publicarea deciziei CCR și a motivației. De asemenea, acesta a precizat că a analizat legislaţia, în momentul în care decizia a fost făcută publică.

Prin urmare, legea 55 prevede utilizarea în continuare a măștilor în spații închise, spații comune sau spații închise.

Deşi portul continuă să fie contestat, masca nu este doar un simbol al pandemiei, ci o formă de protecţie în faţa mai multor boli şi infecţii

Masca nu e o restricție, e o măsură care sporește protecția. În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sunt convins că guvernul va adopta măsurile necesare. Ordinul comun trebuie adaptat deciziei Curții Constituționale.

La nivelul Guvernului se va lua decizia corectă. Nu discutăm despre decizia Ministerului Sănătății, ci de cea a Guvernul României”, a explicat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.

Articolul precedentIonuț Stroe salută eforturile diplomatice desfăşurate de România în privinţa situaţiei de securitate de la graniţa Ucrainei
Articolul următorRafila susține că limbajul lui Ghinea lasă de dorit: „M-am gândit la chestiunea cu cei şapte ani de acasă”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time