Foto: Facebook - Gabriela Firea
Foto: Facebook - Gabriela Firea

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat că, împreună cu STS, lucrează la crearea unui număr unic pentru Diaspora.

La acest număr vor putea suna copiii și familiile aflate în situații de risc.

De asemenea, Gabriela Firea a declarat că s-a întâlnit cu directorul STS, general-locotenent ing. Ionel-Sorin Bălan, cu scopul de a evalua cum funcționează numărul unic pentru copii 119, la două luni de la lansare și pentru a vedea ce poate fi îmbunătățit.

Ministrul Familiei: “Numărul unic pentru copii 119 este extrem util!”

În anunţul postat azi, 16 februarie, pe contul de Facebook, Firea a precizat că specialiștii în domeniul protecției copilului au intervenit în cazuri foarte dificile care au fost raportate prin acest sistem.

În plus, ministrul Familiei a amintit de situația mamei din Constanța care s-a filmat în timp ce-și abuza copilul.

La numărul 119 răspund specialiști ai direcțiilor de asistență socială din fiecare județ, angajați ai primăriilor și consiliilor județene, care au fost pregătiți și coordonați de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Până astăzi, avem deja peste 19.000 de apeluri. Multe dintre ele i-au ajutat pe specialiști să intervină la timp. Există și persoane care sună pentru a testa sistemul. Evaluarea, la două luni de activitate, a fost necesară pentru a vedea ce putem îmbunătăți la nivelul direcțiilor județene de asistență socială și protecția copilului”, se arată în mesajul postat pe contul de socializare.

Gabriela Firea: ”Avem o avalanșă de cazuri semnalate din toată Europa”

Analizăm împreună cu specialiștii în domeniu realizarea unui sistem similar pentru cazurile din afara țării, un număr la care să poată suna copiii și familiile în situații de risc din Diaspora. Avem o avalanșă de cazuri semnalate din toată Europa, după apariția situației din Danemarca. Am constituit deja un grup de lucru comun pentru a pune bazele acestui număr unic pentru cazurile în care sunt implicați copii aflați în afara țării” , a adăugat Gabriela Firea.

Gabriela Firea a declarat că principalele aspecte sesizate, până acum, la numărul unic 119 au fost abuzuri, neglijare, exploatare sau alte forme de violență asupra copilului.

De asemenea, au fost sesizate și alte aspecte care pun în pericol viața copilului, cum ar fi consum de alcool în familie, cerșetorie, fuga de la domiciliu sau violență domestică.

La întâlnire au participat și președintele ANPDCA, dna. Florica Cherecheș, și dna. director general ANPDCA, Elena Tudor”, a anunțat Gabriela Firea în postarea publicată pe pagina de Facebook.

Articolul precedentAccesul animalelor de companie va fi permis la plajă
Articolul următorŞeful NATO: “Rusia a crescut numărul trupelor. Suntem pregătiți pentru ce e mai rău”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time