Florin Barbu, ministrul Agriculturii, consideră că protestele fermierilor, declanșate în urmă cu câteva zile, ar trebui să înceteze, dat fiind că a răspuns tuturor revendicărilor.

Chiar dacă în stradă mai sunt protestatari, ministrul a făcut apel către aceștia pentru a merge „acasă”, promisiunea fiind aceea că va respecta cele stabilite la masa negocierilor. Și, din punctul său de vedere, o altă abordare duce la concluzia că „nu-i mai consideră fermieri ci protestatari”.

Declarațiile ministrului, consemnate de Agepres, vin în contextul în care, după ce asociațiile de fermieri au transmis că evendicările lor au fost soluţionate, protestatarii din stradă au venit astăzi cu alte cerinţe – creşterea subvenţiei de la 100 de euro/ha la 250 euro/ha pentru culturile afectate de secetă şi eliminarea totală a accizei la motorină.

În urmă cu câteva zile, Florin Barbu sublinia că „legat de protestul “spontan” al transportatorilor la care s-au alăturat și câțiva fermieri, până în acest moment, la ministerul Agriculturii nu am primit nicio revendicare, pentru că nicio asociație nu își asumă acest protest”. Cu toate acestea, Barbu promitea că se vor găsi soluții.

Iar ieri, ministrul Agriculturii detalia soluțiile găsite „pentru un an agricol bun”, cu termene convenite alături de reprezentanții asociațiilor de fermieri din sectorul vegetal. În postare, Florin Barbu făcea referire la plata subvențiilor APIA și rambursarea de TVA, acordarea creditelor subvenţionate pentru agricultură.

Am reușit să identificăm soluții pentru majoritatea acestor probleme pe care le vom transpune în programe și măsuri care vor dezvolta agricultura fermele și fabricile lor de procesare, unde au investit bani, timp și multă muncă!

Așa cum le-am spus mereu tuturor fermierilor și procesatorilor, ușa Ministerului Agriculturii este deschisă oricând și eu sunt aici pentru a le rezolva problemele și a-i sprijini! Soluția este întotdeauna dialogul, schimbul de idei și de experiențe si am încredere că 2024 va fi un an agricol bun pentru că împreună am luat cele mai bune măsuri pentru fermierii români și pentru România!”, transmitea ministrul.

Azi însă, protestele au continuat, iar într-o conferință de presă Florin Barbu că cei care încă protestează „nu sunt fermieri”:

Vreau să fac un apel către toţi fermierii din ţară să meargă acasă pentru că Ministerul Agriculturii a pus la dispoziţie resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă.

Aşa cum spuneam, domnul premier Marcel Ciolacu a pus 2% din PIB-ul României în bugetul MADR. Transmiteţi-le direct de la MADR către cei care sunt la Afumaţi că ministrul Agriculturii nu-i mai consideră fermieri ci protestatari. (…)

Sunt aberaţii pe care le cer. (…) În momentul de faţă discutăm de un efort al Guvernului României pus în bugetul Ministerului Agriculturii de 100 euro pe hectar. Şi aşa cum am spus: cred că domnii de la Afumaţi nu sunt fermieri ci sunt instigatori şi protestatari. (…)

Sâmbătă am avut întâlnire cu toţi protestatarii din stradă, cu toţi protestatarii de la Afumaţi, cu toţi protestatarii din Chiajna, toţi protestatarii care au blocat Bucureştiul în ultimele zile. Am încheiat un proces-verbal. Eu vreau să vă spun că în calitate de ministru şi în calitatea mea de om de onoare am încheiat un proces verbal şi am bătut palma cu aceşti oameni, eu mă voi ţine de cuvânt, de acest proces-verbal.

Din alte puncte de vedere, ceea ce vor ei să facă, ceea ce vor să mai ceară în plus sau lucruri care nu au fost stabilite în acest proces verbal din partea ministrului agriculturii. Le urez multă sănătate şi la mulţi ani. Nu mai există negocieri cu Ministerul Agriculturii. Negocierile s-au încheiat. (…)

Am discutat şi cu fermieri, persoane fizice, am avut întâlniri şi cu fermieri care se dau „fermieri”, în ghilimele din zona Afumaţi şi din zona Chiajna, am încheiat şi cu dânşii un proces-verbal”, a transmis ministrul Barbu.

Articolul precedentStudiu: modernizarea porturilor Constanța și Galați le pot face platforme importante de hub și tranzit
Articolul următorUn post la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani se plătea chiar și cu 10.000 de lei; trei persoane, sub control judiciar