Sursa: Fcebook

Sute de agricultori și transportatori sunt în stradă de câteva zile, protestele acestora fiind analizate de jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Inițial, protestatarii au ieșit cu camioane și tractoare pe mai multe șosele din țară, iar unii dintre participanţi au pornit în coloană către Capitală, cu o lista revendicări, legate de taxe, impozite, RCA, reglementări, e-factura etc.

Însă în doar câteva zile, revendicările s-au înmulțit, iar protestele au escaladat, chiar dacă au existat discuții între autorități și protestatari, aspect care l-a făcut pe CTP să concluzioneze: „Negociere, nu război pe cai mari”.

Într-o postare pe Facebook, Cristian Tudor Popescu subliniază că „democratic și omenește vorbind”, protestele sunt un drept, însă în ultimele zile s-a dovedit că „începe să nu mai fie nici democrație, nici omenie”.

În opinia jurnalistului, cererile protestatarilor „sunt fără număr și, multe dintre ele, imposibil de acceptat. (…) Sau fantasmagorice, ca să nu zic nerușinate, (…) dublate de amenințări adresate premierului”. Iar „dacă acestea le-ar fi satisfăcute, guvernul ar comite o gravă discriminare, defavorizare, în raport cu celelalte categorii de oameni ai muncii”.

Protestatarii au nevoie de niște negociatori competenți și realiști, care să încerce să obțină rezolvări rezonabile, căi de mijloc, lăsând și guvernului spațiu de manevră, nu punându-l cu spatele la zid. E vorba de a ajunge la o înțelegere, nu de un război în care oamenii aceștia ne anunță că nu concep decât să învingă.

Război, pentru că tiriștii, camionarii, tractoriștii își folosesc caii putere ca arme. Cadrele sanitare, didactice, personalul din Justiție, paznicii de penitenciar, polițiștii, nu au la dispoziție vehicule de mare tonaj cu care să blocheze șoselele țării. Sau să intre cu ele în Capitală, până în fața clădirtii guvernului din Piața Victoriei, ca și cum ar fi o coloană de blindate de asalt. Cei care nu au așa ceva, manifestează prin marșuri pe jos și mitinguri cu pancarte și scandări. Sau intră în grevă, de avertisment, japoneză, parțială sau completă. Acestea sunt mijloace pașnice de protest și revendicare.

Mașinile uriașe, amenințătoare, care sufocă acum carosabilul sunt mijloace nu pașnice, sunt agresiuni de proporții împotriva dreptului la circulație al tuturor cetățenilor. Căci ce altceva ar putea să facă cu ele? Să le lanseze împotriva barajelor ridicate de jandarmi?”, atrage atenția Cristian Tudor Popescu.

Articolul precedentPonta, despre planurile privind alegerile: „Vom candida singuri”
Articolul următorStudiu: modernizarea porturilor Constanța și Galați le pot face platforme importante de hub și tranzit