Scandalul creat în jurul acuzațiilor de plagiat aduse muncii doctorale depuse de ministrul de Interne încă ține aprinse discuțiile din spațiul public, în contextul în care tot mai multe voci consideră că Lucian Bode ar cam trebui să își dea demisia… sau să fie demis.
Însă acest gest va fi puțin probabil, consideră politologul Alina Mungiu-Pippidi, care a explicat aseară, potrivit B1 TV, atât situația de sine, cât și în ansamblul ei.
Conform sursei citate, Mungiu-Pippidi consideră că nu va fi cazul unei demisii „de onoare”, mai ales că acuzațiile de plagiat nu îl vizează doar pe Bode, ci sunt suspiciuni similare inclusiv în ceea ce privește teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă. Iar o demisie ar trebui să ducă la o alta.
„Plecarea domnului Bode e posibilă dar e improbabilă. Nefiind o situație prea diferită de cea a premierului Ciucă nu ar face decât să deschidă o poartă pe care ar putea să intre lupii după șeful lui.
De aceea, în ciuda faptului că ar detensiona situația, pentru că Bode e prea vulnerabil, nu îi văd pe liberali făcând acest gest decât dacă iau decizia să scape de amândoi. Evident că nu e momentul potrivit. Nu sunt doar ei. Toată lumea aceasta care a ajuns în frunte în acest moment, toată lumea care este la intersecția între politică și statul paralel din păcate pentru ei toți au doctorate. (…)
Acești impostori nu s-au mărginit să fie niște actori care s-au cățărat acolo fără a avea elocință politică, fără a realiza ceva notoriu în viață, nu, ei au vrut să aibă și titluri academice, asta îi vulnerabilizează pe toți în masă.
Nu e niciun fel de conspirație, totul este pe față, bătălia a început contra lui Bode, din cauză că era cel mai vulnerabil. Au sărit și cei de la USR pentru că ei sunt nemulțumiți că sunt în opoziție și au sărit pe el că le era cel mai la îndemână. Nu e niciun fel de conspirație la mijloc”, a comentat Alina Mungiu-Pippidi.
De menționat că USR, prin vocea ex-ministrului Claudiu Năsui, a calificat situația ca fiind o „rușine”, subliniind că este vorba despre un „tupeu extraordinar”, deoarece „în orice altă țară un astfel de scandal, de obicei, se soldează cu cineva care face un pas în spate”.