Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a aprobat, pentru acest an, tratarea semințelor de porumb și floarea soarelui cu trei substanțe insecticide.

Substanţele, numite generic neonicotinoide, sunt interzise în UE pentru că ucid albinele, transmite publicația de specialitate LantulAlimentar.ro.

Autorizațiile au fost publicate pe siteul Autorității Naționale Fitosanitare, la rubrica ”Structuri centrale”/Omologarea produselor de protecția plantelor ppp/Autorizații temporare, fără să fie publicate, până în prezent, și pe siteul Ministerului Agriculturii, care are o rubrică numită Fitosanitar, mai arată sursa citată.

Deciziile au fost luate încă din data de 17 decembrie 2021. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a aprobat folosirea insecticidelor, deşi reprezentanții sectorului apicol au insistat să nu fie folosite, deoarece distrug populațiile de albine

În motivarea deciziei, ministerul arată că a răspuns unor solicitări înaintate în 9 noiembrie 2021 de cele mai puternice structuri asociative ale fermierilor din România: Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România ( PRO AGRO ), Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România ( LAPAR ), Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal ( UNCSV ) și de Asociația Producătorilor de Porumb din România ( APPR ), scrie G4 Media.

România a votat împotriva interzicerii acestor pesticide, în ciuda experienţei Franţei sau Germaniei, ţări în care populaţiile de albine au fost decimate de pesticidele care conţin neonicotinoide

Neonicotinoidele au fost interzise în culturi deschise, de la 1 ianuarie 2019, în UE.

România s-a opus acestei inițiative, cu toate că statul român rămâne unul dintre marii producători europeni de miere.

76% dintre cetățenii europeni au dorit interzicerea acestora, dar România a votat împotrivă, alături de Ungaria, Cehia şi Danemarca.

Cu toate acestea, a fost întrunit necesarul de 16 voturi, necesar pentru ca neonicotinoidele să fie interzise în Uniune.

Articolul precedentPreședintele Serbiei despre deportarea lui Djokovic. „A venit în Australia cu o scutire medicală şi apoi l-ai maltratat timp de 10 zile”
Articolul următorAMR, solidar cu Fritz după ce AUR a luat cu „asalt” Primăria Timișoara
Jurnalist full-time / Pesimist part-time