Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a lansat o campanie de informare și susținere „Trăim aici, deci trăim”, care să vină în sprijinul etnicilor maghiari din România, în perioada dinaintea recensământului populației, care va începe, cu o primă fază, cea de „autorecenzare”, din martie 2022.
Cel mai recent recensământ a avut loc în 20 octombrie 2011, când „populaţia stabilă a României era de 20.121.641 persoane, din care 10.333.064 femei (51,4%). Faţă de situaţia existentă la recensământul anterior (2002), populaţia stabilă a scăzut cu 1.559,3 mii persoane (din care, 779,2 mii femei)”, se arată în raportul acestui recensământ. Populatia de etnie maghiară înregistrata a fost de 1,227 milioane (6,5% din totalul populației) – adică al doilea mare grup etnic după români. Pe locul trei, la mare distanță, a fost comunitatea de romi – cu doar 621 mii persoane declarate roma (3,3% din populație), potrivit Institutului Național de Statistică.
„UDMR consideră recensământul ca fiind cea mai mare provocare a anului 2022, deoarece acesta este cel mai mare eveniment statistic: rezultatele arată schimbările sociale din ultimii 10 ani, de exemplu, reducerea a peste 1.5 milioane de persoane, prin deces sau migrație, precum și scăderea populației de vârstă școlară, cu aproximativ 35.000 pe an, și astfel se poate planifica viitorul. În lunile următoare, vă vom spune de multe ori și multe locuri cele mai importante informații, cele două tipuri ale factorilor de recensământ”, a scris Kelemen Hunor pe contul său de Facebook.
Acesta a precizat că este foarte important ca în urma acestui recensământ să se afle numprul real al maghiarilor care trăiesc în România. „În cazul nostru, recensământul va avea succes atunci când comunitatea maghiară va fi numărată corect și eficient. Prin urmare, încurajăm pe toată lumea să participe la împlinirea de sine menită a fi inovată, întreprinzându-și cu mândrie identitatea etnică, lingvistică și religioasă”, a mai transmis Kelemen Hunor, liderul UDMR.
Recensământul populației României, programat inițial pentru 2021, a fost amânat cu un an din cauza pandemiei. Această amânare vine și cu o noutate, modul de colectare al datelor fiind online.
În perioada 1 februarie – 13 martie vor preluate date din surse administrative și populare (baza de date RPL 2021), iar colectarea datelor se va face în două etape: 14 martie – 15 mai, completarea datelor pe internet, prin autorecenzare; 16 mai – 17 iulie, colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri față în față (cu ajutorul tabletelor), potrivit site-ului oficial dedicat Recensământului Populației și Locuințelor.
Kelemen Hunor, sincer: cu UDMR în coaliție pot fi protejate interesele maghiarilor