Sursa foto: Adevarul

Într-o postare pe Facebook, Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) la București se declară „profund îngrijorată” de excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură. De asemenea, în mesajul transmis, Ambasada SUA susține că o justiție independentă care respectă statul de drept este „esențială” pentru orice democrație.

„Democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație”, se mai arată în mesaj.

Cristi Danileț va face recurs la Curtea Supremă

Totodată, reprezentanța diplomatică americană consideră că noul Guvern al României trebuie să continue lupta anticorupție pentru că românii merită un sistem de justiție independent.

„Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, precizează Ambasada SUA.  

Reamintim că luni, 13 decembrie, secția pentru judecători a Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM) l-a exclus din magistratură pe judecătorul clujean Cristi Danileț pentru postările de pe Tik Tok. Conform unor surse din cadrul CSM, Danileț a fost sancționat cu excluderea din magistratură pentru că este la a doua abatere disciplinară. Judecătorul a postat pe rețelele sociale clipuri video în care execută mișcări de karate.

Excluderea judecătorului Cristian Danileţ a stârnit reacţii critice ale mai multor personalitați din societate. Astfel, actorul Tudor Chirilă a scris că este un „avertisment că cine nu va juca după muzica mafiei, va avea probleme.”

Mai mult, vicepreședintele PNL Rareș Bogdan e de părere că decizia CSM reprezintă o palmă peste față dată tuturor celor care militează pentru libertate și stat de drept.

„Reforma din sânul magistraturii, datoria mai presus de orice, educația civică a elevilor și dezideratul unei justiții oarbe, deci drepte sunt cauze asumate de Cristi Danileț și datorii ale oricărui profesionist aflat în slujba dreptății. Motivul excluderii lui Cristi Danileț din magistratură este o rușine”, a mai scris Rareș Bogdan.

De asemenea, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) solicită lămuriri privind excluderea judecătorului Danileț din magistratură.

Excluderea lui Cristi Danileț – cu ce a lezat atât de mult imaginea Justiției?

Articolul precedentMajorarea pensiilor și creșterea alocațiilor, pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri
Articolul următorBoloș, noul consilier onorific al premierului Ciucă: „Urmează o periodă importantă”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.