Sursa: Google maps

Cinci persoane, printre care și o fostă șefă a unui centru din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, au fost trimise în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău, în legătură cu aranjarea unor concursuri.

Din ce detaliază procurorii, implicate în această activitate ar fi fost și alte persoane, care însă au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Infracțiunile, arată procurorii, ar fi fost comise începând cu luna ianuarie a acestui an, când la DGASPC Neamț au fost scoase la concurs mai multe posturi, moment în care Petronela Cobuz, pe atunci șefă a Complexului de servicii „Romanița” Roman, ar fi promis mai multor persoane că, în schimbul unor sume de bani, le va facilita angajarea.

Totul a ieșit însă la iveală, iar acum femeia este acuzată de influență în formă continuată. În același dosar este acuzat de complicitate la cumpărare de influență și directorul Clubului „Copiilor” Roman (unitate de învățământ de stat specializată în activități extrașcolare aflată în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Neamț), Ilie Boloca, iar alte trei persoane fizice sunt acuzate de cumpărare de influență:

În perioada ianuarie/ februarie 2022 – 28 iunie 2022, în contextul organizării la nivelul DGASPC Neamț a unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman, inculpata Cobuz Petronela, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediar, ar fi pretins de la cinci persoane (viitori candidați) suma totală de 11.000 euro și ar fi primit de la trei dintre acestea suma totală de 4.500 euro.

În schimbul foloaselor respective, inculpata le-ar fi promis acestora că va interveni pe lângă membrii comisiilor de concurs și pe lângă conducerea DGASPC Neamț, astfel încât persoanele respective să fie declarate admise la concursurile menționate mai sus ce vizau, printre altele, ocuparea unor posturi de administrator, pedagog social și psiholog.

Într-un context asemănător, în perioada decembrie 2021 – iunie 2022, inculpata Cobuz Petronela, în aceeași calitate, ar fi primit suma totală de 700 euro de la două persoane (una dintre ele fiind inculpatul Boloca Ilie) pentru angajarea unor rude ale acestora pe posturile de infirmieră și magazioner în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman”.

Potrivit DNA, alți doi inculpați au recunoscut că au dat bani pentru a câștiga un post, acordurile de recunoaștere a vinovăției fiind înaintate la Tribunalul Neamț, acolo unde a fost trimis și dosarul celor cinci, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În acordurile încheiate cu cei doi inculpați, aceștia „au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor”.

Articolul precedentUn băiețel de doi ani a murit din cauza mucegaiului din apartamentul familiei
Articolul următorExclusiv Video – Peste 1.000 de copile desfigurate pe altarul „egalității de gen”