Captură video Youtube/Drugslab
Captură video Youtube/Drugslab

Guvernul olandez a decis interzicerea protoxidului de azot, cunoscut, în mod obișnuit, sub numele de gaz ilariant, transmite BBC.

Decizia vine pe fondul îngrijorărilor cu privire la riscurile pentru sănătate pentru numărul tot mai mare de tineri care îl folosesc.

Interdicția, care va începe în luna ianuarie a anului viitor, va face ilegală cumpărarea, vânzarea sau deținerea gazului ilariant

Cu toate acestea, autoritățile au precizat că acest produs poate fi folosit în continuare în scopuri medicale și în industria alimentară.

Guvernul speră, de asemenea, că interdicția va reduce numărul de accidente rutiere care implică uzul de droguri.

Potrivit monitorului de siguranță rutieră, TeamAlert, utilizarea acestui gaz a provocat 1.800 de accidente în Țările de Jos, doar în ultimii trei ani

Am înregistrat aproape 2 accidente pe zi din cauza acestui drog. Aceste cifre ne-au șocat”, a declarat Maartje Oosterink de la TeamAlert.

Popularitatea acestui gaz a crescut în rândul celor care frecventează cluburile, dar și în timpul festivalurilor. Produsul este adesea folosit în combinație cu alte droguri precum MDMA (ecstasy) sau ketamina.

Gazul este vândut în recipiente metalice mici, care sunt golite în baloane înainte de a fi inhalat.

Potrivit Institutului Trimbos, mai mult de 37% dintre petrecăreții olandezi folosesc, în mod regulat, gazul ilariant. Cei mai mulți dintre ei sunt foarte tineri.

Utilizarea intensă și regulată a acestei substranțe poate duce la un deficit de vitamine. Acest deficit poate provoca leziuni permanente ale nervilor și paralizie de durată

Utilizarea recreativă a protoxidului de azot duce la riscuri enorme pentru sănătate”, a explicat secretarul de stat pentru Sănătate, Bunăstare și Sport, Maarten van Ooijen, în momentul anunțării deciziei guvernamentale.

Ministrul Justiției, Dilan Yeşilgöz, a declarat că interdicția va permite poliției să ia măsuri imediate dacă găsește pe cineva cu canistre de protoxid de azot în vehicul.

Articolul precedentSectorul 6 va beneficia de 150 de stații noi de încărcare
Articolul următorUn băiețel de doi ani a murit din cauza mucegaiului din apartamentul familiei
Jurnalist full-time / Pesimist part-time